Маневрите ще продължат до 31 август и ще включват компютърни симулации за подготовка срещу евентуална атака от КНДР. В тях участват 50 хиляди южнокорейски войници и близо 17 500 американски военнослужещи.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви, че ученията имат изцяло отбранителен характер и не са предназначени да провокират напрежението в региона.

"Ученията Ulchi Freedom Guardian ще протекат основно с компютърни симулации с цел да се подобри бойната готовност и защитата на района и да се укрепи стабилността на Корейския полуостров", се казва в декларация на Пентагона.

В маневрите ще участват 17 500 американски военни, както и военни от Австралия, Канада, Колумбия, Дания, Нова Зеландия, Холандия и Великобритания. В миналогодишните учения участваха 25 хиляди военни.

Северна Корея обаче смята ученията за репетиция за нахлуване на територията й. Местните медии определиха ученията като "безразсъдно" действие, което може да доведе до ядрена война.

Пхенян същевременно предупреди САЩ, че "наливат масло в огъня" с военните маневри.

"Ако Съединените щати си фантазират, че една война на полуострова ще се води у някой друг, далеч от тях на другите брегове на Тихия океан, те жестоко се заблуждават", пише в редакционна статия органът на управляващата партия "Нодон синмун".