В 14.30 ч. Сотир Цацаров е връчил на министъра на вътрешните работи Петя Първанова разпореждането за извършване на проверката. Веднага след това, екип от десет прокурори от Софийската градска прокуратура и Специализираната прокуратура са започнали работата си в Министерството на вътрешните работи. Екипът се ръководи от градския прокурор Николай Кокинов и заместника му Роман Василев.

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова е разпоредила да бъде оказано пълно съдействие на прокурорите, допълниха от пресцентъра на МВР.

Проверката е по повод сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев, който вчера изнесе данни, че бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е извършвал нерегламентирано подслушване на политици, бизнесмени, магистрати и обществени личности.

След скандал между двамата тази сутрин в студиото на bTV, Цветанов обяви, че ще се откаже от политиката и ще се извини, ако данните на Станишев бъдат потвърдени. На призив да направи същото, лидерът на социалистите обеща само да се извини, ако няма доказателства за информацията му.

Проверката в МВР трябва да приключи до 12 април т.г., като до 16 април проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор Сотир Цацаров доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала.

По-рано днес и основният подсъдим по мегаделото "Октопод" Алексей Петров заяви, че е жертва на подслушване. Според него излязлото от Сергей Станишев звучи достоверно и рано или късно ще стане ясно. Бившата барета прогнозира, че след време, когато Цветан Цветанов и Бойко Борисов излязат истински от властта, ще има дело срещу служители от МВР, реализирали незаконното подслушване и тогава те щели да разкажат за указанията, които са получавали от Цветанов, който пък получавал указанията си от Борисов.

От БСП пък разпространиха специална декларация, в която призовават Цветан Цветанов да не участва в парламентарните избори и да се оттегли, а докато прокуратурата се произнесе по внесения сигнал, да не петни повече имиджа на страната ни. Социалистите припомнят думите на Цветанов по повод повдигнатото обвинение срещу Мирослав Найденов, че никой от ГЕРБ няма да участва в избори, докато не изчисти името си.

"В БСП проявяваме разбиране към нервната реакция на г-н Цветан Цветанов на информацията, изнесена в сигнала до главния прокурор. Ако дори част от нея се окаже вярна, това ще е най-големият скандал в новата история на България", се казва в декларацията. От партията призовават "всички държавници и политици, журналисти и бизнесмени да реагират остро на опита на бившия вътрешен министър да сложи гриф "секретно" и върху тази "папка", като се опита да потули истината с политически декларации за своето бъдеще".

Президентът Росен Плевнелиев пък коментира, че в България има правила за използване на СРС-та, има и институции, които отговарят за това дали се спазват правилата.

"Радвам се, че прокуратурата реагира много бързо на този сигнал, радвам се, че главният прокурор се ангажира със силни екипи и ясни срокове за проверка. Истината трябва да излезе на яве - такава каквато е и не само дали са ползвани, а имало ли е контрол. За мен е изключително важно институциите да бъдат на място и да се носи отговорност. Правилата трябва да се спазват. Не трябва да има капчица съмнение, че президентът на една държава, както министри и лидери на политически партии могат и не дай си боже, да са на подслушване извън правилата. Не си го помислям, но ако се докаже, ще трябва да се реагира много категорично", каза държавният глава, цитиран от Дарик радио.
 
Имало ли е незаконно подслушване?