По-рано днес соцлидерът изнесе данни за незаконно подслушване на политици, общественици и бизнесмени и др. под ръководството на бившия министър на вътрешните работи, предаде „Фокус”.
По думите на Станишев, който получил "шокиращ и скандален материал" по пощата, подслушвани са били Росен Плевнелиев, Георги Първанов, Ахмед Доган, Иван Костов, Волен Сидеров, Симеон Дянков, Кристалина Георгиева, бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Красимир Гергов, Миньо Стайков и Цветелина Бориславова. Лидерът на БСП също е бил подслушван.

"С днешната серия лъжи от Сергей Станишев, която постави началото и тона на предизборната кампания, очевидно е, че БСП ще разчита отново на компромати, анонимки и черен пиар. И този път няма да се състезават с идеи и политики, а влиза в кампанията с добре усвоени агентурни похвати, активни мероприятия и фабрикуване на компромати", заяви Цветанов на извънредна пресконференция в офиса на ГЕРБ.
„Очаквах повече мъжество от лидера на европейските социалисти. Като такъв очаквах от него да не използва българските институции за инструмент в предизборната кампания”, добави той.
Цветанов, който е и ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ, призова всички партии, които ще участват в надпреварата за парламентарни избори, да запазят неутралитета и авторитета на институциите и да не ги използват в предизборната кампания. По думите му, те ще работят с всички правителства, които ще бъдат избрани по волята на българския избирател.

Цветанов отказа да отговаря на въпроси на журналисти и пресконференцията приключи, след като прочете предварително написаното изявление.
Преди дни той категорично отрече да е имало "частен ГДБОП", който е следял политици и журналисти, и се закани, ако се докаже, че има такъв, да се оттегли от всички постове, които заема.

Всяко доказателство за подслушване ще срещне изключително силен отговор от моя страна. Това каза министър-председателят Марин Райков в интервю за bTV. „Не мога да не бъда смутен като всеки български гражданин от хипотезата, че може да бъдат подслушвани неправомерни политици, журналисти. Това е тотално неприемлива практика. Дали такава действително има – не мога да се ангажирам”, добави премиерът.

„Говорих с Калин Георгиев, който категорично увери, че не съществува такава практика. Като министър-председател не считам за нужно да се ангажирам по темата кой какво предполага. Смятам, че има институции, те вече са сезирани. Прокуратурата е сезирана. Бих искал да видя какъв ще бъде резултатът”, посочи Райков. "Крайно време е да свикнем с бомбите, до изборите всеки ден ще има такива", коментира още служебният премиер.

Междувременно стана ясно, че Сергей Станишев е подал сигнала за подслушване при главния прокурор Сотир Цацаров.
"Получих уверението от главния прокурор, че ще разпореди незабавна проверка на прокуратурата по този случай по отношение достоверността на информацията", коментира пред журналисти той.
Струва ми се, че Сотир Цацаров беше впечатлен, че в информацията се посочват имена на хора и видовете техника, използвана при подслушването, описа Станишев реакцията на обвинител №1, предаде БТА.

Вчера от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" внесоха сигнал до Цацаров заради информации за подслушване и разработване на членове на ръководството на формацията.
В писмото си до главния прокурор от партията настояват за проверка за достоверността на твърдения, че "обект на "проследяване" и "разработка" са били Меглена Кунева, секретарят на партията Людмила Елкова и членовете на Националния съвет Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски и Тома Биков.

Имало ли е незаконно подслушване?