Повод за декларацията от името на левицата беше информацията, че в прокуратурата е образувано дело срещу Мишо Шамара, а колегата му Серафим Мартинов-Сарафа е извикан днес на разпит като свидетел заради общата им песен "Бяло, зелено и червено", предаде БТА.

Станишев цитира част от текста на песента "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба. Ти гледай напред и един ден всичко ще бъде наред!".
"От Националното следствие са потвърдили, че има производство за обругаване на националния герб и националното знаме. Член 108, ал. 2 от НК гласи: Който и по какъвто начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване на свобода до 2 г. или глоба до 3000 лв. Тук вече се оляхте. Вижда се в каква среда на полицейщина, сплашване и абсурди ще живеем в следващите 10 месеца", обърна се социалистът към управляващите, цитиран от "Фокус".

Председателстващият заседанието Анастас Анастасов от ГЕРБ поиска Станишев да продължи и с останалата част от текста, където, както обясни, са използвани обидни сравнения за цветовете на националното знаме (аналогиите са с наркотици - б.р.).

Лидерът на БСП обаче продължи с декларацията. Той предложи иронично промени в конституцията, с които да се запише, че пожизнен премиер е Бойко Борисов, че гражданите имат пълната свобода да изразяват безусловната си подкрепа за правителството и партия ГЕРБ, че България се нарича не РБългария, а БББългария, а гербът да е "горд лъв с превит кръст и склонена глава, в дясната си лапа държи бухалка, в зъбите си здраво стиска сноп гербери, а главата му е увенчана с полицейска фуражка".

Станишев продължи подигравателно към ГЕРБ, като предложи химнът да бъде изпълнен от Веселин Маринов, а частната собственост да е неприкосновена, до поискване от представители на партията. Червеният депутат добави още: "Медиите са свободни – те отразяват всички изявления и обещания на Бойко Борисов, членовете на кабинета и оторизирани от него лица. Реда на новините и се определя от пресцентъра от ГЕРБ и на МС. Планьорките на печатните медии пък се провеждат под охраната на НСБОП, за да се предпазят от влияние на опозицията. Несъгласието и неспазването на изброените се преследва от закона, при проява на такава всеки съзнателен гражданин е длъжен незабавно да уведомява МВР".

"Замислете се в каква държава живеем днес. Аз също споделям отношението "Не вярвам в ГЕРБ, но силно вярвам в герба", нека съответните институции се самосезират и предприемат незабавни действия срещу мен. Спрете това безумие, защото е ясно, че се изпълнява политическа поръчка на ГЕРБ", призова бившият премиер. 

В отговор от ГЕРБ призоваха Станишев да прочете текста докрай и в събота, когато в Брюксел се избира президентът на ПЕС (той е кандидат за поста - б.р.), да я представи заедно с изпълнителя.
"Да прочете за бялото, да прочете за зеленото, за червеното, дори предлагаме в събота да вземе рапъра, ние ще му осигурим преводач, в Брюксел да изпеят заедно тази песен", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той категорично заяви, че нито парламентарната група, нито партия ГЕРБ са подавали сигнал срещу даден творец или са обръщали внимание какво той пише.

"Станишев допусна най-големия си гаф в своята политическа кариера", заяви на свой ред Бойко Борисов в Ловеч по повод декларацията на левицата, предаде БТА.
"Нито знам кой е този рапър, нито го слушам, нито от това, което ми прочетоха, че е песента, няма да го слушам. Не искам такива хора да са в ГЕРБ и да поддържат ГЕРБ", каза още Бойко Борисов и цитира част от песента. Той помоли един от фоторепортерите около него да прочете на глас текста на цялата песен.
"Радвам се, че Станишев си е избрал химн за БСП или СПИН, както се наричат", каза още Борисов, намеквайки за т.нар. СПИН скандал в БСП.

Междувременно двамата рапъри бяха разпитани в следствието, а главният прокурор Борис Велчев обяви, че ще изиска делото за проверка