Това съобщи на пресконференция председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев.

Той посочи като пример промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, приети на първо четене от парламента миналата седмица. Според него с тях собствениците ще бъдат принудени да продават земите си на безценица на големи арендатори при липса на конкуренция и по този начин ще се създаде монопол. По думите На Станишев това нарушава правото на неприкосновеност на частната собственост.

Той даде пример и със законопроекта за изменение на Закона за движение по пътищата, в който, по думите му, се създават условия за корупция и за нагаждане на резултати от търгове за линии за превоз на пътници в полза на фирми, близки до управляващите. Лидерът на БСП обясни, че с промените се предлага търговете, които досега са се провеждали от общините, да се централизират в Министерството на транспорта.

Станишев изрази притеснение и от срива в привличането на преки чуждестранни инвестиции. Той посочи, че по данни на БНБ за първите 4 месеца на годината преките чуждестранни инвестиции са 160 млн. евро, а според Агенцията за чуждестранни инвестиции - около 20 млн. евро. Според него сривът в привличането на преки чуждестранни инвестиции за първото четиримесечие в сравнение със същия период на кризисната 2009 г. е 6-7 пъти.
"И днес четем, че министър-председателят Бойко Борисов е участвал в откриването на комплекс "Шел - Макдоналдс" при пернишкото село Студена като видно постижение от гледна точка на инвестиционния процес. Релно погледнато става въпрос за бензиностация със закусвалня", коментира бившият премиер.

От левицата настояват още за създаване на анкетна комисия във връзка със състоянието на резерва на Националната здравноосигурителна каса.
Михаил Миков заяви, че по информация на бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев в края на миналата година резервът е бил 860 млн. лв., към 30 март - 800 млн. лв. В същото време неотдавна настоящият министър Анна-Мария Борисова е съобщила, че депозитът на НЗОК в БНБ е 350 млн. лв. Освен това, според нея, няма нормативен документ, който да определя поддържането на резерва в БНБ.
Миков отбеляза, че има Закон за бюджета на НЗОК. Според него не може без анкетна комисия, за да се види къде са парите на българските граждани.