"Искрено се надявам, че напускайки това специално място ще вземете със себе си решимостта да превърнете в по-добро място нашия несигурен свят. Днес вие се присъединявате към повече от 3 000 възпитаници на университета, отправили се към успешен живот и забележителна кариера. Помнете, че вие винаги ще бъдете част от АУБ", каза в словото си към абсолвентите президентът на АУБ Дейвид Хюуайлър.

Приветствия към абсолвентите отправиха и Мариен Келър, председател на настоятелството на АУБ, Сюзън Сатън-заместник-посланик на САЩ у нас, представителят на абсолвентите и носител на президентския медал Лесли Коуп и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

"Не е случаен фактът, че реализацията на завършилите АУБ е сред най-добрите на пазара на труда. Това е така, защото тук, в центъра на образователните парадигми е поставена личността с нейния изконен стремеж към себеизява и реализация на творческия си потенциал. Модел, който цени отделният човек, и поощрява собствената му инициативност. Нека волята и желанието за новаторство ви водят напред, настоящето е ваше. Убедени сме, че получавайки висшето си образование в България, вие ще реализирате интелектуалния си потенциал в нашата държава, дори и чуждестранните студенти", каза в словото си пред абсолвентите министър Игнатов.

Извън протокола, министър Игнатов сподели, че се запознал с президента на АУБ Дейвид Хюуайлър преди 10 години в Полша.

"Скъпи випускници, поздравявам ви със завършването и за това, че избрахте Благоевград и АУБ, бъдете гладни и безразсъдни, желая ви с хъса на гладните да преследвате целите си", пожела в краткото си приветствие кметът на града Атанас Камбитов, цитирайки мисълта на Стив Джобс.

С почетното звание "Доктор хонорис кауза" на АУБ бе удостоена княгиня Мария Луиза, сред публиката бе брат й Симеон Сакскобургготски.

Първенец на випуска стана рускинята Елена Фоменин, завършила с 3.99 по 4-балната система на АУБ. "Никога на се предавайте", пък пожела ораторът на церемонията Дилян Павлов. След това студентите благодариха на родителите си в Деня на майката, който се чества днес в САЩ. След което към небето на централния площад в Благоевград полетяха балони и тук-там по някоя шапка.