Кабаиванов потвърди днес пред TV7 твърденията, появили се още миналата седмица, че народни представители от партията може да бъдат изключени, след като отказаха да подкрепят и внесат кандидатурата на Петър Стоянов за член на КС. Те дори открито заявиха, че отказват да влязат в "сделка" с ГЕРБ, тъй като лично премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подкрепи кандидатурата на СДС.

Поведението на депутатите ще бъде обсъдено на заседанието Националния съвет на партията днес, което започна в 10 ч.
"Хората, които подкрепят СДС, вече не виждат своето представителство в тези депутати, те преминаха границата", заяви преди това в телевизионния ефир Кабаиванов по адрес на Димитров, Гяуров и Шарков.

“Те сами реално се изключиха в тази ситуация. Не може най-знаковата фигура на СДС - президентът, който спря червените през 1997 година, да бъде поставен в такава унизителна ситуация от няколко души, които са били в неговия екип. Те показаха за пореден път, че са в служба на други господари. Най-тъжното е, че тази Синя коалиция, която направихме преди няколко години, се оказа, че е червена”, заяви пък говорителят на СДС Любен Петров пред "Фокус".

На въпросът с кого СДС би станал коалиционен партньор, ако влезе в парламента, Емил Кабаиванов не изключи ГЕРБ, като заяви категорично само, че съюзът със сигурност няма да се обединява с БСП, ДПС и крайните националисти. Въпреки всички социологически проучвания за ниския рейтинг на СДС, той бе категоричен, че партията ще влезе в следващия парламент.

"Управляващите прехвърлиха скандала с Венета Марковска върху гърба на СДС като повикаха Емил Кабаиванов и му възложиха коя кандидатура да издигне. Изходът от ситуацията е само един – оставка на председателя и на ръководството", коментира по-рано пред БНТ Димо Гяуров (междувременно Кабаиванов заяви, че не се притеснява, че му искат оставката - б.р.).

Присъствах на заседанието на НИС миналия вторник, но решението вече беше взето, каза Гяуров по повод номинацията на Петър Стоянов. Той допълни, че името на президента е било съобщено на това заседание, а два часа по-късно обявено и на пресконференцията тогава.
Въпросът е, че нямаше сондаж, нямаше дискусия, включително и на това заседание не са обсъждани други кандидатури, заяви депутатът, цитиран от БГНЕС.
Според него хората от НИС на СДС много прозрачно са изиграли срамната роля - да изглеждат като жени на повикване при ГЕРБ. Опитаха се и нас да ни дадат за ползване, каза Гяуров.

Според Гяуров номинацията на Петър Стоянов изобщо не засяга личността му. "Става дума за това, че управляващите прехвърлиха скандала с Марковска върху гърба на СДС като повикаха Кабаиванов, му посочиха кандидатура и му възложиха да я издигне. Това е доста недостойно – превръща СДС в една дребна организацийка за поръчка от типа на онези уж независими депутати в Народното събрание, които тичат след ГЕРБ. Всичко си има граници и предателството си има граници", категоричен бе той и уточни, че СДС не е обсъждало и вземало решение да подкрепи Екатерина Михайлова за КС, само формално са гласували за нея на първия избор, когато тя не бе избрана.

Гяуров е на мнение, че ако ръководството на СДС продължава с тази си политика, това ще бъде краят. "Ако не се смени политиката, изходът е неизбежен, защото СДС вече лети по нанадолнището, заяви депутатът.

Той каза още, че бъдещето на Синята коалиция е било предрешено още на заседанието на Националния съвет от 15 май тази година – има решение тя да не продължава след края на мандата на това Народно събрание.
"Синята коалиция към този момент има само едно изражение и това е парламентарната група. Политиката е отборна игра, а отборът СДС започва все повече да го няма", заключи Гяуров.

"СДС се държи зависимо от ГЕРБ в момента, а България няма нужда от такава партия. Това не е истинското СДС", коментира пред Нова телевизия пък бившият лидер на сините Мартин Димитров.
Той нарече ситуацията около избора на конституционен съдия „сделка” и „ново опорочаване на процедурата”. Димитров изрази притеснение, че сегашното ръководство на СДС ще доведе до катастрофа на изборите, защото обединението на дясното означава общо явяване на СДС и ДСБ, а това в момента е невъзможно.
„Аз не искам да се явявам на изборите с хора, които работят за друга партия. Ако искам да ми е председател Цветан Цветанов, направо ще си отида в ГЕРБ”, категоричен бе Димитров.

Според него проблемът идва от решението на Кабаиванов за сделка с управляващата партия.
„Той пое един конфликт, който беше в двора на ГЕРБ и го взе в собствения си двор”, каза Мартин Димитров и добави, че следващата кандидатура на СДС за конституционен съдия отново ще бъде посочена от ГЕРБ.