Това обяви бившият министър на финансите Милен Велчев на пресконференция по повод твърденията, че сделката е донесла финансови загуби за държавата в размер на около 1 млрд. лева, съобщи БТА.
От икономическия екип на НДСВ посочиха, че неостойностените ползи са около 960 млн. лева за фиска и 200 млн. лева за частния сектор.

За България като страна във валутен борд, обвързан към еврото, няма никакво значение какво ще стане с долара в следващите десет години, посочи Велчев. Той обясни, че за страната е важно да има предсказуемост на лихвените плащания по дълга и е неразумно да продължава да поддържа 75% от дълга си в долари.
Такава политика можеше да доведе за една година да се генерират загуби в размер на 1 млрд. лв., добави Велчев.

Той се обоснова, че сделката е направена, за да се намали рискът на държавата и размерът на пенсиите, например, да не зависи от това, колко струва доларът, защото той е можело и да поскъпне.
Когато е в евро и знаем точно колко ще плащаме, можем да направим план за няколко години напред, посочи бившият министър. Това беше главната цел на сделката, а отделно идват и другите ползи - одобрението от МВФ, Световната банка и рейтинговите агенции, приливът на инвестиции, по-висок растеж, които в доклада на "Индъстри Уоч" за сделката не се остойностяват, заяви Милен Велчев.

От НДСВ обясниха, че ако не е била направена тази операция, държавата е трябвало да плаща много повече лихви и да поддържа много по големи излишъци, т.е. - да поддържа по-високи данъци или да има много по-малки разходи.
"През всичките тези години реално ние сме спестили на българските данъкоплатци между 1-1,5 процента от данъците", отчетоха от НДСВ.

От партията смятат, че докладът на "Индъстри Уоч" за сделката е неточен, с непълни източници и е неправилно интерпретиран от Министерството на финансите. Според тях той се появява точно сега, за да се отклони вниманието от скандалите с изнесените разговори от СРС, от провала на митническата политика, краха на доходите на хората и ръста на цените.
От партията са готови на дискусия в Комисията по бюджет и финанси за сделката с външния дълг.

Синята коалиция ще внесе утре в Народното събрание проект за разследване на вредите, нанесени на България, от сделката с външния ни дълг, извършена от бившия финансовия министър Милен Велчев, съобщи междувременно депутатът от ДСБ Иван Иванов.