Разследването трябва да установи кои лица са предложили да бъдат реализирани сделките с дълга, участвали ли са те или свързани с тях фирми в тях като купувачи или посредници при наличие на конфликта на интереси, обясни зам.-председателят на партията Димитър Бъчваров, цитиран от БТА.

Преди дни бе съобщено, че според анализ на частната консултантска компания "Индъстри уоч", сделката, осъществена от бившия министър на финансите Милен Велчев през 2002-2003 г., със замяната на част от българския външен дълг е донесла финансови загуби за държавата за около 1 млрд. лева. Анализът е извършен в изпълнение на решение на Народното събрание от 14 април 2010 г. и резюме от него е бил раздаден на депутатите.

По думите на Бъчваров в хода на разследването трябва да бъде установена и отговорността на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски. Десните настояват също Дянков да изиска съвместна проверка на НАП и прокуратурата на финансовите транзакции, кредитиращи сметките на Милен Велчев и заместниците му, участвали във вземането на решението за външния дълг на страната.

Ако това не се направи, в обществото и политическите среди ще останат тежки съмнения, които нямат исторически аналог, коментира Бъчваров. Една такава проверка, посочи той, е и начин за реабилитация на всички претенции на  Велчев по сделката, ако се окаже, че той и екипът му са действали добросъвестно.

Самият Милен Велчев заяви по ТВ7, че докладът на "Индъстри уоч" за сделката с външния дълг е засекретен и че не е излязъл в своята цялост, а само част от него е била пусната в публичното пространство.
"Като прочетох доклада, видях, че е на лице някаква доста сериозна фалшификация и манипулация, в стила на предишните събития със СРС-тата", каза Велчев.

По думите му самият доклад не дава присъди.
"Народните представители са получили в ръцете си материал от пет страници, който претендира да бъде доклад, който е 55 страници. Но самият доклад е дълбоко засекретен и съвсем естествено е скрит, защото той твърди точно обратното", допълни бившият министър.