Можете да си приказвате каквото искате за Русия - всичко това са фалшиви новини, произведени, за да компенсират загубата на демократите на изборите, каза президентът, цитиран от агенциите и БНР.

Тръмп защити подалия оставка съветник по националната сигурност Майкъл Флин с думите, че той не е направил „нищо грешно“ в разговорите си с руски дипломати за санкциите.

Вестник "Вашингтон пост" обаче пише, че Майкъл Флин е излъгал ФБР, че не
е обсъждал санкциите срещу Москва с руския посланик преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Вестникът се позова на бивши и настоящи държавни представители, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това, което Флин е казал на ФБР на 24 януари, може да доведе до повдигане на обвинения, защото предоставянето на лъжовна информация на бюрото е углавно престъпление.

От министерството на правосъдието зависи дали ще бъде образувано съдебно преследване срещу Флин.

Американското разузнаване прехвана разговор между Флин и руския посланик Сергей Кисляк след избирането на Тръмп, в който двамата обсъждат санкциите, съобщи по-рано "Вашингтон пост". Флин е подвел и вицепрезидента Майк Пенс за естеството на разговорите си с руския посланик,

Междувременно стана ясно, че избраникът на Тръмп за съветник по националната сигурност на мястото на Флин - вицеадмирал Робърт Харуард е отказал офертата.

Една от причините за решението на Харуард е, че той искал да назначи свой екип в Белия дом, но това е в противоречие с желанието на Тръмп да остави заместника на Флин, Кей Ти Макфарланд, на сегашния ѝ пост.

"Морякът" Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп си губи времето, като атакува медиите за критичните им материали за действията на правителството му, заяви днес австралийският премиер Малкълм Търнбул, цитиран от Ройтерс и БТА.

Търнбул заяви, че 45-ият американският президент трябва да престане да се фокусира върху медиите.

"Един много голям политик, (британският премиер) Уинстън Чърчил, някога бе казал, че политик, който се оплаква от вестниците, е като моряк, който се оплаква от морето", заяви Търнбул пред репортери в Нова Зеландия.