Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че ЕС засега не е взел решение за практически търговски и икономически санкции срещу Русия.

"Еврокомисията вече започна подготовка за възможни санкции в широк спектър от направления. Обсъждаме всички икономически направления. Засега не сме достигнали договореност за конкретни мерки от икономически характер по отношение на Русия", каза той.
По думите му няма точно определен срок за съгласуване на подобни мерки.

Вижте снимки от заседанието>>>

Лидерите на ЕС са се споразумели да поискат от Европейската комисия да подготви оценка на възможното влияние от широки икономически санкции срещу Русия.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че на Русия може да бъдат наложени икономически и търговски санкции в случай на по-нататъшно изостряне на украинската криза.

Тя не уточни какво има предвид под изостряне на кризата, но неин сътрудник заяви, че такива санкции ще бъдат наложени, ако руски войски навлязат в Източна Украйна.

ЕС реши да разшири списъка със санкционираните лица с 12 души и техният брой достигна общо 33.

"Ние виждаме, че сянката на санкциите вече оказва въздействие върху руския инвестиционен климат", каза председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой след първия ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Според Ван Ромпой, новите имена в списъка ще станат известни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. По думите му сред тях има руски служители от висок ранг.

Отменена е следващата среща на върха ЕС - Русия, насрочена за юни.

Санкциите не са замислени като отмъщение, а имат за цел да спрат руските действия в Украйна, каза Ван Ромпой.

Лидерите на ЕС възложиха на ЕК да разработи до юни план за действие за намаляване на енергийната зависимост на общността от Русия "и особено на най-силно енергийно зависимите държави".
В момента доставките от Русия покриват около 60% от нуждите на ЕС от нефт и газ (на България - 90%).

ЕС ще подпише днес политическото споразумение за асоцииране на Украйна и обеща да подпише споразумения за асоцииране с Молдова и Грузия до юни.

АНКЕТА: Одобрявате ли налагането на санкции срещу Русия?