Това предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на египетския военен флот.

Първите предположения за съдбата на лайнера, който изчезна от радарите половин час след полунощ по Гринуич, бяха, че е паднал между гръцките острови Родос и Крит.

Днес следите били открити на 290 км северно от Александрия, пристанищен град на Средиземно море. Сред тях освен отломки от машината имало и лични вещи на пътници.

Египетските власти са открили багаж, една седалка и част от човешко тяло в хода на издирването на следи от самолета на "Иджипт еър", паднал вчера в Средиземно море. Това съобщи в Атина гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, цитиран от Ройтерс.

В този район египетските кораби са започнали да издирват и черната кутия на самолета.

Два пъти вчера и нощес бе съобщавано, че са намерени отломки от паднали «Еърбъс» А 320, а после тези съобщения бяха опровергавани.

Сега обаче информацията е потвърдена и от египетската авиокомпания, пише електронното издание на «Гардиън», цитирано от «Фокус».

Според «Иджипт еър» останките принадлежат именно на разбилия се вчера пътнически самолет A320.

Компанията изрази съболезнования към близките на загиналите:

„Египетските авиолинии поднасят съболезнованията си към семействата на жертвите на катастрофата и изразяват дълбокото си съжаление за този трагичен инцидент“.

Съболезнования по-рано днес отправи и президентът на Египет Абед Фатах Сиси.

Трима френски следователи и технически специалист от компанията "Еърбъс" пристигнаха днес на международното летище в Кайро, за да помогнат в разследването на случая с изчезналия самолет, съобщиха  Ройтерс и БТА.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е обещал на Египет сътрудничество в издирването. В разговор с египетския президент той е уверил също, че Гърция е готова да съдейства с всички средства, за да се открие причината за инцидента.

Но към ранния следобед в петък загадката остава непокътната и, както заяви сутринта френският външен министър Жан-Марк Еро, няма абсолютно никакви индикации за причините за катастрофата.

"Прекалено рано е да се каже със сигурност какво може да е причинило катастрофата", заяви и говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Липсата на информация различни медии по света запълват с мнения на специалисти, които "прелистват" версии на основата на известното за предишни трагедии във въздуха.

Единственото по-конкретно сведение дойде снощи от разузнавателни експерти в САЩ, цитирани от Ройтерс.

Анализи на сателитни снимки не показват признаци за експлозия на борда на самолета на "Иджипт еър", са отбелязали експертите. Те са направили уговорката, че това заключение е резултат само от предварителен анализ.

В България ген. Иван Бояджиев, експерт по национална сигурност, е уверен, че терористи стоят зад трагедията. По радио "Фокус" той изрази мнение, че машината е била взривена с не много голям заряд.

"Според мен самолетът не се е разбил във въздуха да се разпадне на части, а във водата - каза ген. Бояджиев. - Това показва, че взривът е бил достатъчен само да се получи разхерметизиране и оттам самолетът да стане неуправляем."

НА ФОКУС: ”Изчезнал от радара” – понякога мистерията е за десетилетия

АНКЕТА: Страх ли ви е да летите със самолет?