"Признаваме, че сбъркахме, като съобщихме за намирането на отломки, защото това, което идентифицирахме, не е част от нашия самолет", заяви вицепрезидентът на компанията Ахмед Адел пред Си Ен Ен. Той добави, че издирването продължава.

По-рано вчера Адел обяви пред Си Ен Ен, че отломки от изчезналия самолет, изпълняващ полет от Париж за Кайро, са открити в Средиземно море край гръцкия остров Карпатос.

"Иджипт еър" обяви снощи, че е получила писмо от министерството на гражданската авиация, което е заявило, че са открити носещи се във водата материали, които вероятно са част от отломките от самолета, както и две спасителни жилетки и пластмасови предмети, каза официален източник от авиокомпанията.

На борда на "Еърбъса" е имало 56 пътници и 10 души екипаж. В самолета са пътували 30 египетски граждани, 15 френски, един британски, както и граждани на Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Судан, Чад, Португалия, Алжир и Канада.

Кораби и самолети от Франция, Гърция и Египет претърсват района, където се предполага, че се е разбил самолетът на 280 км от бреговете на Египет.
В Кайро снощи пристигнаха трима френски експерти от Службата за разследване и анализи на сигурността във френската гражданска авиация, както и технически експерт от компанията "Еърбъс".

Франция има право да участва в разследването, защото самолетът е излетял от Париж, бил е построен във Франция и на борда му са се намирали френски граждани, заявиха вчера експертите пред местни медии.

Нямало признаци на експлозия

Извършени в САЩ анализи на сателитни снимки не показват признаци за експлозия на борда на самолета на "Иджипт еър", заявиха пред Ройтерс експерти от американски разузнавателни агенции, пожелали анонимност, предаде БТА.

Източниците уточнили, че това заключение е резултат от предварителен анализ на сателитни снимки и изтъкнали, че САЩ не изключват никоя хипотеза за причината за катастрофата, включително механична повреда, тероризъм или преднамерени действия на пилота или екипажа.

По-рано египетски министър каза, че е по-вероятно катастрофата на самолета да е причинена от терористи, отколкото от повреда.

САЩ: Твърде е рано да се каже каква е причината

Белият дом заяви, че катастрофата на самолет на авиокомпания "Иджипт еър" над Средиземно море се разследва и е още твърде рано да се каже какво е причинило падането му, предаде Ройтерс.

"Прекалено рано е да се каже със сигурност какво може да е причинило катастрофата", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

"Разследването е в ход и следователите ще разгледат всички възможни фактори, които може да са допринесли за катастрофата", каза той.

НА ФОКУС: ”Изчезнал от радара” – понякога мистерията е за десетилетия