Турските власти наредиха на пътнически самолет на "Сириън еър", който пътуваше от Москва за Дамаск, да кацне късно вечерта в сряда в Анкара след получаване на разузнавателна информация за възможна оръжейна пратка и конфискуваха част от товара му. Той излетя девет часа по-късно.
 
Ердоган каза пред журналисти днес, че Турция все още проверява товара и "каквото е необходимо, ще последва", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Турският премиер изтъкна, че влизайки във въздушното пространство на Турция, самолетът на "Сириън еър" е нарушил международните правила.
"В никакъв случай не се допуска транспортиране на такива товари на борда на граждански самолети, особено на продукция на отбранителната промишленост, оръжия и боеприпаси. На борда на такива самолети даже партида джобни ножчета не могат да се пренасят", посочи турският премиер.
 
Той заяви, че не може да назове източника на разузнавателната информация, който е съобщил на Анкара за характера на пренасяния от сирийския самолет товар.
Ердоган посочи също, че след приземяването на самолета турските власти са осигурили необходимите условия за почивка на пътниците и удовлетворяване на потребностите им.

Сирия отрече, че задържаният Еърбъс А320 е пренасял незаконен товар и след изказването на Ердоган го обвини в лъжа.
 „Турският премиер продължава да лъже, за да оправдае враждебното отношение на правителството си по отношение на Сирия”, гласи изявление на сирийското външно министерство. „Товарът в самолета е бил детайлно документиран и самолетът не е превозвал никакви нелегални материали или оръжия”, гласи още то.

Принудителното приземяване на сирийския пътнически самолет обтегна и отношенията между Турция и Русия. Сред 37-те души на борда на самолета се оказаха 17 руснаци, сред които деца. Според руското външно министерство в "тази извънредна ситуация са били поставени под заплаха животът и безопасността на пътниците, сред които е имало 17 руски граждани".
Руският президент Владимир Путин отложи за 3 декември предвиденото си за средата на този месец посещение в Анкара.