Самолетът, излетял от московското летище "Внуково" за Дамаск с 37 души на борда, включително екипаж, бе пресрещнат от изтребителите веднага след навлизането му в турското въздушно пространство и ескортиран до кацането му на летището в турската столица, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.
Самолетът бе изведен в отдалечен район на летището и обграден от войници от турските спецчасти.

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви в интервю за телевизия Ти Ен Ти, че Турция получила "разузнавателни данни", че на борда на сирийския пътнически самолет "има товар с възможно военно предназначение".
Давутоглу подчерта, че страната му е взела твърдо решение да спре доставките на оръжие за сирийския режим през нейното въздушно пространство.
Той каза, че по всички международни закони властите имат право да претърсват самолети, за които има подозрения, че превозват оръжие.

Министърът бе категоричен, че Турция ще продължи да разследва всички сирийски граждански самолети, които използват въздушното й пространство.

Турски медии съобщиха, че на борда на сирийския самолет са намерени над 10 контейнера с части за радиостанции или части за ракети.
Няма обаче официално съобщение какво има в контейнерите.

По-късно властите разрешиха на сирийския самолет да продължи полета си за Дамаск, но задържат за експертиза открития товар.
„Даваме разрешение за излитане на самолета заедно с пътниците. Но товарът, намирал се на борда, ще премине експертиза и остава при нас”, каза Давутоглу.
По думите му иззетият товар бил забранен за транспортиране с гражданската авиация и липсват съответните разрешителни и документи.
Той обясни, че инцидентът със самолета няма да се отрази негативно на отношенията с Русия.

Турското външно министерство е издало забрана турски самолети да навлизат в сирийското въздушно пространство, предаде Ройтерс. Повод за тази забрана според външния министър е, че "сирийското въздушно пространство вече е несигурно".

Нареждане да се върнат незабавно в турското въздушно пространство получили пилотите на всички турски самолети, намирали се във въздушното пространство на Сирия. Турски самолет с поклонници, пътуващи за Мека, бил принуден да се върне и да кацне на летището в Адана.
Предполага се, че мярката може да бъде дългосрочна.