Приземеният в Анкара сирийски самолет пренасял руски муниции?

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че сирийският пътнически самолет, който беше принуден да кацне в Анкара, е превозвал произведени в Русия муниции, предназначени за сирийското министерство на отбрана, съобщи Ройтерс.

Обратно в новината

Коментари - Приземеният в Анкара сирийски самолет пренасял руски муниции? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Ердоган каза пред журналисти днес, че Турция все още проверява товара". Тоя манаф лъже като дърт циганин. Първо каза, че били части за радиостанции, после - муниции, оплете се в лъжите си... Ако бяха наистина муниции, какво проверяват толкова време и защо не ги покажат на журналистите? Оказва се обаче, според руски източници, че самолетът е превозвал КОМПОНЕНТИ ЗА РАДАРИ НА СИРИЙСКИТЕ СИСТЕМИ ЗА ПВО руско производство, а такива компоненти според международното законодателство НЕ СА ВОЕНЕН ТОВАР и следователно Турция НЕЗАКОННО ГИ Е ЗАДЪРЖАЛА. Нещо повече, тези компоненти НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ СРЕЩУ "БУНТОВНИЦИТЕ", НИТО СРЕЩУ ЦИВИЛНИ, а САМО СРЕЩУ ЧУЖДЕСТРАННА АГРЕСИЯ ПО ВЪЗДУХ. Разбрахте ли сега накъде бият турците???

Ясна е работата - като са разбрали, че товарът не е бил незаконен, турците завиха на 180 градуса и сега говорят за боеприпаси. Сигурно в момента търсят да намерят или да докарат от някъде руски боеприпаси, та да ги покажат на журналистите като "доказателство" :)

....ХАПЧЕТО, хапчето си изпий, човече...! ;-D

Нали разбирате, че ако турците бяха намерили дори и една бурмичка от военно оборудване, щяха да направят репортаж, който да се излъчи по целия свят за да докажат основателността на действията си да приземят самолета. Ама не са намерили нищо такова и сега се чудят как да излязат от ситуацията. И въобще коя страна превозва военно оборудване с граждански самолет- пълна измишльотина!!!!!!

На резняка му свършил вазелина, а пък братушките пренасяли голямо количество по това време по въздух и той си поръчал експресна доставка, че се бил прежулил заради новият си приятел... По късно се оказало че не пренасяли вазелин а люти чушки и той се ядосал.... хахахаха

А стига простотий. "Разузнавателен самолет". Ти наясно ли си с процедурите и правилата на международното гражданско въздухоплаване. Тук всичко е договорено с правила и процедури. Интересно коя процедура е нарушил самолета, та да го приземяват. Самия факт, че се е приземил, означава, че е бил в контакт с турските диспечерски служби. Полета е бил от Москва. Тук е връзката. Ако Турция смята, че може да прави авиационна блокада на Русия, нека да си го каже.

Съгласен с КГБ. Ти си направо МОСАД. Преименувай се, защото КГБ вече им диша праха...

Така наречените "муниции" са ни повече, ни по-малко елементи за ПВО, което, по думите на авторите на информацията, не е нищо повече от ИЗКЛЮЧЕН радиоприемник. С това НЕ МОЖЕШ да убиеш никого. По тази логика домовете на българите са натъпкани до козирката с такива "муниции". Джобното ножче на Ердоган е в хиляди пъти по-опасно от тези "изключени радиоприемници". Освен това каква е отговорността и правомощието на Турция да се грижи за безопасността на сирийски граждански самолет, летящ от Москва до Дамаск. Да не говорим как може да знаят какво има на борда на прелитащ над територията им самолет?

руснаците постоянно търсят начини да заобикалят международното право и правила що се отнася до оръжейни сделки и доставки

... пренасянето на електроника в граждански самолет не забранено от международното право. Дори и на военна такава. Виж на турците им пречи щото много добре засича тяхни самолети. Значи или си го връщат за сваления самолет, или искат за в бъдеще Сирия да "ослепее". ;-)

Ако приемем за истина изказването, че Русия заобикаля международното право(което е само хипотеза, защото Русия е най-големия износител на оръжие по критерии за износ в обем продукция и няма как да го прави на нерегулярна основа), трябва да уточним, че Русия не умее така ловко както САЩ и Европа да го заобикаля. За справка - кой снабдява антиправителствените сили в Сирия? Това официално ли става? А преди в Либия? А в другите страни от "Арабската пролет"? Но као ще плюем в предварително зададена посока, аз не участвам.

Аз бях там и не видях нито терористи, нито диверсанти. Заредени бяха автоматите на червените барети и пистолетите на милиционерите. Ти беше ли там? Не се изказвай за неща за които хал хабер си нямаш

РЕШЕНИЕ НА СИРИЙСКИЯ ПРОБЛЕМ: Русия си запазва военоморската база в Сирия /като Гуантанамо в Куба/, прибира там Асад, жена му и който иска от Хизбула, и оставя сирийския народ да реши с избори проблемите си.

След като е иззет товара без да има присъствие на засегнатите страни, а само на Турция, каквото и да твърди Ердоган не може да се приеме за истина. В момента турците ако поискат могат да напълнят контейнерите и с мъртви ембриони не само с руско въоръжение. Да не забравяме, че САЩ точно преди месец спряха да купуват такова за Афганистан и е напълно възможно сега да се пробват да го пробутат като "доставка за Сирия".

Долу руския шовинистичен режим!!!

Традиционно обтегнатите отношения между Турция и Сирия достигнаха нова висота. Въоръжените конфликти между двете държави имат 60 годишна история и според мен това че Турция все още не е нахлула в Сирия се дължи единствено на това че минните полета насадени по границата между двете държави все още представляват опасност за евентуалното нахлуване. Дребна подробност е че Сирия е разминирала своята територия а Турция твърди че не може да направи същото защото видите ли били загубили плановете на техните минни заграждения.

Не само джобни дожчета за сирийския аскер, намерени са и пиличка за ноктите на сирийските кадъни-военнослужещи. както и високо-технологични ластици за техните шалвари, които могат да бъдат пригодени за прашки, с които да се замерят с камъчета гологлавите рошави бунтовничета!

категорично нe са най-големите смешници. Явно Реджеб Тайип Ердоган е решил да си прави с публиката. Ще пренасят оръжие със самолет на гражданската авиация. Смех, смех. А нема ли с балони и с дирижабли да им изпращат пушки, патрони, манерки, мешки и т.н. стратегически материали. Сега ми става ясно, защо Реджеб и Бате Бойко така добре се разбират. Ако искат да доставят оръжие на Сирия, руснаците биха могли да използват военния си флот,част от който скоро се мотаеше из Средиземно море. Явно не са се сетили за тази възможност и за това изпращат на сирийците патрони в куфарите на руски туристи. Егати тъпите руснаци.

Защо ли не вярвам на турчина дет иска война? Руснаците могат много, ама много по-лесно да вкарат оръжие. Все пак имат пристанище в Сирия, малко, но все пак тяхно. Що да се занимават да слагат оръжие на граждански полет, кат могат да вкарат оръжие с кораб през военното си пристанище? Да покажат видео и снимки как свалят оръжието от самолета, а не да му вярваме на думата. Щот и Обама каза, че са убили Осама, ама 24 часа по=късно трябвало да го метнат в морето, по мюсюлмански обичай (?).

Как може ердуган да докаже, че са намерили оръжие в този самолет. Трябва да са снимали с камери самото прихващане, кацането и проверката в багажното на дадения самолет. Иначе не зная на кого да вярвам в тази ситуация. Не е изключено и да е имало нещо. Но може и да е нямало и турчина да лъже за да излезе от комфузното положение. Не ми се вярва да се стигне до военни действия между Русия и Турция. Някои тук си разменят разни закани, като децата по улицата.

Нищо толкова чудно. Руска традиция е да използваш невинни хора за жив щит.

Ти си специалист по руските традиции, така ли? БГ е пълна с всякякви пишман специалиисти като теб!

Наистина не мога да проумея кефите ли се като служите на лъжата? Автоцензура ли е, що ли? Защото това заглавие е лъжа и вие го знаете. Лъжете съзнателно. Защо? Защо не написахте пред този текст на зъглавието "Ердоган:.."? Пфу!

Турция все още проверява а в началото пише че носи въоръжение. Кое е вярното или най вярнното е РУСОФОБИЯТА при малък брой журналисти.

Kalin

Згафика и сега се чудят как да оправдаят простотията си.Нещо ми намирисва като химическото оръжия на Садам дето все още го търсят;-)))Руснаците са съюзници на Сирия за плюещите тук ако не знаят и нямат нужда да крият ако дават оръжие на Сирия.Така че е смешно да търсите теле под вола.Истината е простичка-Турция згафи и сега иска да измисли нещо за да оправдае ....Няма да се учудя ако ЦРУ им е пуснало мухата че в самолета има нещо за да нагнети обстановката между двете държави.

все си мисля, че ако бяха сгафили, щаха да се извинят, да кажат нещо от сорта "подведе ни разузнаването", "опитаха се да ни подведат", "провокираха ни, ама ние по никакъв начин не искаме да се намесваме, та се извиняваме" и т.н. За да изкажеш твърда позиция, освен гъз, трябва да имаш и гъз-папир!

Смехории. 2 тона оръжие с гражданска авиация.Чиста провокация.Ако руснаците натоварят военен кораб кой ще ги спре?

Ами те вече натовариха, миналата седмица. На о-в Кипър е бил зареден с гориво огомен руски кораб пълен с оръжие за Сирия. Що не ходиха тогава да се правят на мъже, ами сега им дойде на акъла да се правят на супермен. Цирка е абсолютно пълен

Твърде типично за руснаците и за мюсюлманските екстремисти да жертват невинни цивилни граждани, жени и деца за някакви си техни идеологически цели. Пък и като се сетя за руската ценова политика към България що се отнася до горивата и АЕЦ Белене.... по-добре е днес да сме в икономическия отбор на Турция.

Абе оли, не знаех че Турция има икономически отбор!? А и какво му е на цените на руския газ - получаваме газ на едни от най-ниските цени. А на теб какъв газ и на какви цени ти го продават е друг въпрос!

За фенове на турския отбор границата е широко отворена. Вземете си вазелин.

хей турчеля не се закачайте с руснака защото са ви били и пак ще ви бият мислите че като американците стоят зад вас всичко ще е добре но ще видите дебелия край

Гаджала изпълнява американска поръчка срещу Русия.Целта пак е газа.Тоя път обаче настъпаха котака.Война ще има и Турция ще загуби половината си територия. баба Ванга.

ей червеноармейски еничари - що си мислите че постигате нещо с манипулациите използвайки баба Ванга

Хей, чалмалии, не дразнете Руската Мечка, че ако се разяри и Кемалчо Ататрюрк, демек баща ви, няма да може да ви отърве.

не можеш да го докажеш. Знаеш какво следва...

не за парви пат русия отрича очевадни неща. товаришчите нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. путинския режим е престапен нагал и мракобеснически. кои друг избива политическите си противници с полонии? ами ана политковская? мужиците винаги са "освобождавали народи за да ги поробят, както беше с цяла източна европа, чечня, афганистан, северна осетия, прриднестровието, и всичките народи инкорпорирани в така наречената "руска федерация". за голямо сажаление имат платени агенти по цял свят. у нас ги знаете. кои са. наглите комунисти-цоцалисти-капиталисти, национални предатели, руски слуги, крадци и разбоиници. имперски амбиции тресат колоса на глинени крака. хитлер не успя, но ще се намери друг да пречупи азятската наглост и безпардонност.

Пишеш за платени агенти в България ?!!!! То човек като ти види правописа, веднага си мисли за платените драскачи в чужбина.

pompai

Щом Путин е отложил значи е гузен.

tomazow

Абсолютно лицемерие ! Един военен престъпник и съучастник във престъпления срещу Мира и Човечеството - Ердоган ... има наглостта да прави фалшиви обвинения за несъществуващи доставки на оръжия - чрез гражданска авиация ! ((( Цирк ))) ! И целия Цирк го прави турския режим, който се явява - най големя износител на терористи в света (в Сирия - индустриални количества за последните 2г ...) и съучастник в убийствата на хиляди сирийци - особено цивилни (включително стотици - ЖЕНИ и ДЕЦА) ... да не забравяме едно единствено клане в село Ал-Хула, където терористите пуснати от Турция убиха ( ЗАКЛАХА) НАД 100 ЦИВИЛНИ, като от тях - 33 ДЕЦА, 30 ЖЕНИ .... ! Само помислете защо ще се карат оръжия чрез гражданска авиация, при положение, че Русия абсолютно ЗАКОННО може да достави на Сирия оръжие поне по 10 начина !? И колко оръжие може да се качи на граждански самолет ? ... 15-20 тона ...? Абсолютен Цирк ! Е разбира се не трябва да ни учудва ако все пак е "намерено" ( ПОДХВЪРЛЕНО ) някакво оръжие .. дори може да има надпис на него - "предназначено за убийство на цивилни" .... ха ха ха ! Идиоти ))) и още нещо смешно - Ердоган говори за "международно право" ... ((( ха ха ха ))) Палячо

dreadman

Той нали Путин не нарежда никакви военни операции (а надали ги знаем всичките и дали не са и срещу цивилни в пределите на голямата федерация), а само раздава на деа плюшени мечета "Миша" и квас на Червения площад от 10.00 до 17.00 ч. от понеделник до петък. То нали и няма някаква операция на руски части (било военни, било специални) в която да не е около 30% загуби сред цивилни или заложници, дето в техните мащаби и брой пак стотици идват. Мда, то руснаците могат и да доставят оръжие законно, но все си мисля, че ще трябва да е конвенционално само май .......... Самолета 10-15 тона само побирал, че то това добре, но ако са речни камъни да не се притесняваш, обаче и разни други изделия има, в по-малки опаковки, дето 2 грама 30 000 човека затриват, ако ги изпуснеш "случайно' във водоем, а и електрониката са доста дребни компоненти обикновено ...... Пък и може нещо "частно" начинание да е ...... Абе хубаво сте го написали, дали сте позиция, обосновка някаква, а и оценка гледам, кой е идиот и балама решили сте го вече, но добре ще е да сте прав/а, че инак лошо...... И пак по темата - нека не гледаме толкова елементарно и пошло на фактите в сегашно време, то "Добри и Лоши" и "Бели и Черни"в тия работи няма - има само интереси (пари, власт и контрол), като това "патриотизъм", "свобода", "братски славянски народи", "съюзници", "братушки", "освободители", "терористи" и т.н. все повече изглежда да са само думи в речниците......

tomazow

какво ми словоблудстваш, нещо не мога да те разбера ? Ако ще пишеш нещо гледай да има някакви факти или поне да звучи логично .. какви идиотщини ми пишеш ?

Какво стана бе нали са настъпали мотикиата турчалетата? Ама май не са толкова прости...

ердоганчо усети дебеля краи и почна да се обяснява като ученичка. изобщо не е сигурно че са намерили нещо..но и да са всички служби вклучително турслите използват граждански полети за пренасяне на спецялни товари. а в случая споменават чарлове за комуникационна техника..накрая ше излезе компоти

Да а обясненията му бяха,че Турция ще продължи да задържа всички товари за които има съмнения,че са оръжейни доставки.Видно е че компот е главата ти тъй като самолета е излетял след като са били задържани и разтоварени девет контейнера с оръжие.

Какви контейнери с оръжие? Знаеш ли колко полезен товар има един пътнически самолет като този? 25 тона. В това число пътници. Демек остава място да качат максимум 4-5 тона багаж, демек оръжие и муниции. 4-5 тона муниции - това са 100 сандъка патрони за автомат, които при сериозна стрелба моята рота ще ги хвърли за 24 часа без да се напряга. (за сведение сме правили по 1000 патрона на автомат, за по- малко от 2 часа). Така че файдата да качват оръжие на пътнически самолет е никаква, освен ако не искат да пробват разведката на турците и да им спретнат малко скандалче. Иначе един Ил76 качва 50 тона което вече е приказка. А иначе това за мен е гръцко- испанска постановка а да разкарат за догодина руските туристи от Анталия. :)