Коментарът му бе по повод проведено изследване за това, че доверието на гражданите към съда и прокуратурата е много слабо, предадоха "Фокус" и КРОСС. По думите на Груев поначало включването на съда в тези изследвания, където по-скоро се изследват останали политически субекти, не е достатъчно коректно.
„Част от говоренето може да бъде възприето и като част от предизборното политическо говорене, а ние, съдиите, не участваме в този политически процес”, добави магистратът.

Той отново коментира и избора за председател на Софийския градски съд, след като преди два дни вътрешният министър заяви, че кандидатурата на Величка Цанова е била партийна. Тогава шефът на ВКС обяви, че твърденията на Цветанов освен, че са неверни и неясни, са обиждащи.
Цветанов бе заподозрян в намеса
в избора на председател на СГС, тъй като избраната от ВСС за поста Владимира Янева е негова близка семейна приятелка. Той обаче категорично отрече да има нещо общо.

Днес Груев заяви, че кандидатурата на Величка Цанова е била подкрепена в началото от него и още четирима членове на ВСС. 
Този наш избор беше ясен за всички и за обществото. Опитахме се да го аргументираме. В публичното пространство бяха ясни и мотивите за това”, поясни той. На него и през ум не му е минавало, когато правел тази номинация и след това я отстоявал пред ВСС, изобщо да се замисля, че това е политическа кандидатура.

Водещи при избора на един административен ръководител в съдебната власт трябва да бъдат преди всичко неговият професионализъм, уменията му да бъде ръководител”, смята Лазар Груев. Той припомни, че самата Цанова е отхвърлила обвиненията за опити за политическо назначение.

Председателят на ВКС заяви, че не му се иска да вярва, че при избора на Янева върху ВСС е оказан политически натиск.
В противен случай това би било доста страшно”, добави той.