Според съдиите неяснотите в него сериозно ще затруднят правото ѝ на защита.

Делото влезе в Спецсъда след последните промени в НПК, които направиха и магистратите негов контингент. И преди влизането им в сила обаче, докато тези дела се гледаха в СГС, обвинителният акт пак беше върнат заради съществени процесуални нарушения.

Румяна Ченалова е на съд за длъжностно и документно престъпление. Тя е обвинена за това, че в качеството си на съдия по висящо търговско дело е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Става дума за нейни действия, свързани с дело от 2013 г. по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД с ответник НЕК. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси.

Днес в съда, макар и с двама адвокати, близо час тя се защитаваше сама, предаде БНР. Това стана в рамките на т. нар. разпоредително заседание, на което се обсъжда именно качеството на обвинителния акт. Очаквано тя го разкритикува, а съдът - без да се съгласява с всичко, го върна на Спецпрокуратурата.

Три представителки на държавното обвинение защитаваха обвинителния акт. Две от тях - Клементина Паличева и Людмила Николова, се оплакаха, че съдът е можел да им даде възможност да вземат становище.

"Сега ще вземем отношение в протест. Имаме такова право", заявиха те.

Следващата инстанция е Апелативният спецсъд.

Междувременно, през януари, ВАС потвърди уволнението на Румяна Ченалова.

Другата уволнена съдийка, станала известна от скандала "Двете каки" - Владимира Янева, беше осъдена още миналата година на 1 година условно и 1000 лева глоба заради незаконно разрешени СРС-та.