Американският сенатор Джон Маккейн заяви днес, че при първите руски въздушни удари в Сирия една от мишените били бунтовници от Свободната сирийска армия, подкрепяна от САЩ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Мога с абсолютна сигурност да потвърдя пред вас, че имаше удари срещу бойци от Свободната сирийска армия, които бяха въоръжени и обучени от ЦРУ, защото имаме комуникации с хората там", заяви Маккейн, председател на сенатската комисия за въоръжените сили, в интервю за Си Ен Ен.

За удари срещу обучени от ЦРУ сирийски бойци съобщи пред Ройтерс и командир на бунтовническа група. Два руски въздушни удара били нанесени днес по тренировъчен лагер, използван от бунтовническата група Лиуа Сукур ал Джабал в провинция Идлиб, заяви Хасан Хадж Али. Близо 20 ракети били изстреляни срещу лагера, уточни командирът на групата, обучена от ЦРУ в Катар и Саудитска Арабия.

Райони в провинциите Хомс и Хама, в които живеят етнически тюркмени, са били обстрелвани вчера от руските самолети, заяви базираната в Турция групировка Сирийско тюркменско събрание.
В село Телбисех в Хомс са били убити 40 цивилни, в това число и тюркмени.

Тюркменските милиции в Сирия, наречени Сирийски тюркменски бригади са съюзници на Свободната сирийска армия, сражаваща се срещу силите на Башар ал Асад. Тези милиции са обект на атаки както от силите на режима, така и от групировката "Ислямска държава", пояснява Ройтерс.

"Ние категорично осъждаме Русия, която неудовлетворена от безграничната си подкрепа за един брутален режим, сега засипва с дъжд от бомби сирийския народ, обещавайки му "демокрация", се казва в изявление на Сирийското тюркменско събрание, цитирано от Ройтерс.

Групировката е базирана в турския град Газиантеп и е подкрепяно от правителството на Турция, което е против Башар ал Асад, допълва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин нарече "информационни атаки" съобщенията на някои западни медии, че има жертви сред сирийското цивилно население в резултат на руските удари в Сирия, предаде ТАСС.

При удари тази нощ са унищожени щаб на терористите и склад за боеприпаси край град Идлиб, в едноименната северна провинция, укрепен команден пункт на ИД в района на град Хама и завод за взривни вещества и боеприпаси северно от Хомс, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия?