"Лично се учудих, че успяха до петък да го направят. Във всяко министерство да речем позициите, по които са направени бонусите, са за около 5 души на министерство. Бих искала да очертая този проблем, защото чувам как дискусията по него върви в едни цифри, които аз лично не съм виждала, не знам как са проверени (Симеон Дянков съобщи, че се очакват около 100 000 лв. от 12-13 души за 2010 г. - б.р.)", заяви Бъчварова пред bTV, цитирана от БГНЕС.
Тя потвърди, че парите ще отидат за лечение на болни деца.

"Призивът на премиера беше да се прояви лична и морална позиция. А ултиматумът беше свързан с личната му преценка дали може да продължи да работи с човек, който е свързан с такива бонуси или не. И се вижда, че до петък няма хора, които да се разграничават от него, добави Бъчварова", добави шефката на кабинета му.

Бъчварова беше категорична, че тези пари са взети законно.
"Законовите основания (около 50) са определени от предишното и предишните правителства с цел материално стимулиране. Хората, които са на политически позиции, получават тези бонуси по няколко възможности. Има да се получат средства в края на финансовата година, които са ДМС или спестени от фонд "Работна заплата". Предполага се, че имат право да получат това ДМС, защото едно министерство, вместо да има 5 зам.-министри има примерно двама. Има още 5-6 основания за бонуси - за положен труд при определяне на концесии", поясни тя.

Бъчварова даде за пример икономическият министър Трайчо Трайков, който имал основание за бонуси въз основа на закон, внесен и одобрен по времето на Петър Димитров. "Изключение е участието в одитни комисии. Г- н Трайков за миналата година е дарил парите за лечение на едно дете.

Тя уточни, че бившият зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова, която беше отстранена заради скандала с цените на лекарствата, също е върнала сума, която е взела.

На въпрос защо пак се настройват хората срещу държавните служители, началникът на кабинета на премиера отговори, че в МС има хора, които вземат два или три пъти повече от премиера. "Това е другата законова логика за стимулиране на държавните служители. Не съм виждала цифри, които да ощетяват хората в централната администрация. Министър Рашидов от първия ден, в който е министър, си дарява заплатата. Това е индивидуална воля, а не политически акт".

За скандала около Агенцията по вписванията, Бъчварова коментира, че е изключително трудно да намериш хора да работят със заплата от 1100 лева на такъв пост. Бъчварова изтъкна, че заради надписваните върху заплатата си суми директорът на агенцията Виолета Николова вече не е на този пост.

"Всеки, който е поискал информацията по законовия ред, я е получил, което значи, че няма тайна по въпроса за бонусите", категорична бе накрая шефката на кабинета на Борисов.

От стенограмата на предишното заседание на кабинета стана ясно, че премиерът е предупредил министрите, че до петък ще действа "добрият" Дянков, а след това "лошият Цветанов".