Чрез тях те набират и последователи, използват ги  за дезинформация и противодействие на антитерористичните мерки, за алтернативно набиране на финансови средства и планиране и координиране на своите действия при терористични атаки. Хибридният характер на конфликтите вече е правило, а не изключение.

Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който участва в Тринайсетата международна конференция "Тероризмът и електронните медии" в София.

Терористичните атаки, в това число и кибертероризмът, като една от асиметричните неконвенционални компоненти на една хибридна стратегия, играят ключова роля за постигане на набелязаните политически цели. Нестабилността, идваща от Близкия изток, очевидно носи сериозни рискове за сигурността на всички.

Бежанските потоци, нелегалният трафик на хора крият заплахи и възможност да се превърнат в инструмент на радикалния ислямизъм, който с методите на терористичните атаки се превръща в яростен враг на европейската цивилизация, заяви Каракачанов, цитиран от БТА, пред участниците във форума.

Реални резултати в борбата срещу тероризма могат да бъдат постигнати само чрез обединените усилия на цялата международна общност, посочи Румен Петков, председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество.

Новата парадигма на тероризма е отчасти последица от бурното развитие на информационните технологии, посочи Петков. Той също отбеляза, че терористичните организации осъзнават значението на социалните мрежи, средствата за масово осведомяване и дигиталните медии за постигане на целите си.

Рискове по отношение на поставянето на проблеми и отразяването на теми, свързани с тероризъм и екстремизъм, създава и неясната собственост на някои медии, които бързо печелят популярност като съдържание, търсещо сензации, отбеляза Румен Петков. По думите му от изключително значение е по какъв начин събитията, свързани с тероризъм и екстремизъм, биват отразявани в средствата за масова информация.

Темата на конференцията е изключително актуална, съгласиха се участниците в нея, сред които са бившият президент на Хърватия Степан Месич, дипломати, експерти и журналисти.

Трябва да положим всички усилия, за да се борим срещу терористичната пропаганда. Световната общност проявява все по-голям интерес към предотвратяването на терористичните действия, посочи в приветствието си на форума посланикът на Русия в България Анатолий Макаров.

Организатор на форума е Международната академия за телевизия и радио с подкрепата на Федералната агенция по печата и масови комуникации на Руската федерация.