За последните 24 часа снежната покривка се е увеличила с повече от един метър, съобщават местните медии, цитирани от "Фокус". Снегът стана причина за дерайлирането на пътнически влак и за затварянето на магистрали. Близо 500 населени места са без ток. Полицията и службата за Бърза помощ са спасили около 1300 души.

Все още около 900 души остават блокирани в снега в своите автомобили. Властите забраниха движението по магистралите в страната до подобряването на метеорологичните условия.
Премиерът Емил Бок посочи, че приоритет е спасяването на пътниците от автобус, блокиран в окръг Гюргево на границата с България. Пътнически автобус в момента е блокиран в Гюргево и жандармерията се опита да достигне до него.

По данни на премиера 340 души са били евакуирани от домовете им през тази нощ. Други са отказали да напуснат блокираните от снега автомобили. Организирани са спасителни екипи, които раздават одеала и топли напитки на автомобилистите.
Бок нареди на министерствата на отбраната и на транспорта да използват военна техника, включително танкове, за почистването на снега. На места снежната покривка достига 3 метра и практически е невъзможно да се каже къде е пътят.

Очаква се снеговалежите да продължат до вечерта. Утре обаче температурите ще се понижат до минус 20 градуса.

Насроченото за днес посещение в Румъния на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан е отменено заради силния снеговалеж в Букурещ. Снегът доведе до проблеми с авиосъобщението и попречи на полетите от Брюксел до Букурещ. Еврокомисарят трябваше да се срещне с президента Траян Бъсеску, с премиера и с министъра по европейските въпроси Леонард Орбан.

Вчера Румъния обяви код "червено" и затвори границата при Дунав мост за камиони. Заради това властите у нас бяха принудени да спрат транзитния трафик през страната ни от Гърция и Турция към Румъния.