Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който пристигна днес в Кайро, откъдето започна нова обиколка в Близкия изток, призова страните от региона да "окажат натиск върху "Хамас" да се съгласи на прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Твърдо съм убеден, че преобладаващото мнозинство" от израелците и палестинците "искат да вярват в едно бъдеще", в което двата народа "да живеят в мир и сигурност", каза ръководителят на американската дипломация след малко повече от осем месеца война между палестинското ислямистко движение "Хамас" и Израел.

Блинкън каза, че "Хамас" е единствената страна в преговорите, която не приема американското мирно предложение от три фази, включващо освобождаване на заложници и преговори за слагане край на боевете, на което, по думите му, Израел се е съгласил.

Американският президент Джо Байдън представи в началото на месеца план в три фази, предназначен за слагане на край на войната и за възстановяване на опустошената палестинска територия: примирие, освобождаване на заложниците и затворниците, изтегляне на Израел от палестинската територия и възраждане на ивицата Газа.

Представител на "Хамас" заяви, че коментарите на Блинкън за спирането на огъня показват "пристрастеност към Израел" и позицията на държавния секретар на САЩ е истинската пречка пред постигането на споразумение, отбелязва Ройтерс.

Блинкън е начело на делегация от 40 души, като Кайро е първа спирка от осмата му по ред обиколка в Близкия Изток от началото на войната в Газа, предаде ДПА.

Посещенията на американския първи дипломат имат за цел договаряне на прекратяване на продължаващата война в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка "Хамас". Той ще се срещне с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

След Египет, Блинкън ще се отправи към Израел, Йордания и Катар, а обиколката му ще приключи в сряда. Държавният департамент на САЩ обяви, че Блинкън ще обсъди с партньори нуждата от постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, което да гарантира освобождаването на всички заложници.

Катар, САЩ и Египет вече месеци наред посредничат за прекратяване на огъня и размяна на заложници, посочва ДПА.