"Женският вот е насочен повече към ПП-ДБ, БСП. Мъжете са насочени по-скоро към ДПС, "Възраждане", дори към ИТН. Интересното е "Величие" - като че ли малко повече жени са гласували за тях". Тези данни обяви пред БНР Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан".

ИТН, ПП-ДБ и "Величие" събират по-млади избиратели. Възрастните се насочват традиционно в най-голяма степен към БСП.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Тачев посочи как изглежда средностатистическият избирател на "Величие": "За тях в по-голяма степен са гласували жени, сравнително млади хора, висшисти, хора от областни градове, етнически българи, с профил на хора, които са гласували на предишните парламентарни избори за "Възраждане", за по-малки партии, с "не подкрепям никого" или въобще не са гласували. Това са избиратели, които търсят протестен вот. Това са хора, които не са намирали алтернатива или са се разочаровали от нея и са се насочили към тази формация".

"На тези избори нямаше големи политически алтернативи, но имаше малки формации, които успяха да съберат част от протестния вот", коментира социологът. И добави: "Има търсене за нещо ново, нещо различно. Но няма нещо голямо, което да мобилизира много хора. Понеже в момента няма, търсенето е към малките политически формации".

По думите му битката е за второ, трето и четвърто място. Не е изключено тя да се реши с вота от чужбина, смята Тачев. По думите му ще е интересно да се види дали и "Величие" няма да е в списъка с формации, които ще получат подкрепа от българите зад граница.