Европейската народна партия (ЕНП) остава първа политическа сила и в новия Европейски парламент, показват най-новите данни от вчерашните избори. Този резултат следва да бъде взет предвид при определянето на следващия председател на Европейската комисия.

Кандитатът на ЕНП е Урсула фон дер Лайен, която очаква да бъде назначена за втори мандат.

Данните от тази сутрин сочат, че ЕНП ще има 185 евродепутати от общо 720 (25,6 на сто от местата в ЕП), следвана от групата на Социалистите и демократите със 137 места (19,03 на сто), "Обнови Европа" с 80 (11,11 на сто), Европейските консерватори и реформатори със 73 (10,14 на сто), "Идентичност и демокрация" с 58 (8,06 на сто), Зелените с 52 (7,22 на сто), Левицата с 36 (пет процента). Според данните в новоизбрания ЕП ще има също 46 независими евродепутати (6,39 на сто) и 53 "други" - евродепутати от партии, които досега не са били представени на европейско равнище.

Предвижда се утре да се състои първото заседание на ръководството на ЕП, което ще очертае следващите стъпки. Новоизбраните евродепутати ще се съберат за първи път в Страсбург на 16 юли. Те ще изберат председател на институцията, 14 заместник-председатели и петима квестори.

Възможно е още в тази първа сесия да бъде гласуван новият председател на ЕК. Ако не се стигне до избор, въпросът ще остане за есента. Също за есенните месеци се предвижда евродепутатите да оценят и гласуват предложенията за нови еврокомисари.