Снощи група младежи от ромски произход пребиха възрастен мъж, който им направил забележка, че пушат в автобус. Впоследствие пребили млад мъж на спирка в "Люлин". При двата инцидента са били задържани осем души в 9-то РПУ.
Предишната вечер пък собственик на погребална агенция простреля трима души в ромска махала, защото му убили кучето.

На 4 юли 24-годишният Борислав Райнов беше убит в ромския квартал "Факултета" след масов бой. Близките му заявиха, че полицаи са били наблизо, но не са направили нищо, за да му помогнат. В отговор Цветанов заяви, че засега тази информация не се потвърждава, но добави, че изчаква окончателния доклад по случая, който трябва да е готов тази седмица.

"Всичко, което е провокирано в този регион на София, е функция на криминогенния фактор", коментира днес министърът, цитиран от "Фокус".
По думите му се прави всичко възможно за сигурността на гражданите в района като се подсилва присъствието на полицията.

"Ако се ходи в посока етническо напрежение, така могат да се провокират определени националистични движения. Решаването на въпроса с напрежението в ромските квартали е свързано с една по-цялостна политика, като например трудовата заетост на тези хора или повишаване на образованието им, което ще доведе и до повишаване на социалния им статус", коментира Цветан Цветанов.