Това съобщи председателят на рибарското сдружение в местността "Ченгене скеле" край Бургас Димитър Янчев, цитиран от БТА.
Предложението той е направил по време на среща в Бургас, на която са дискутирани повишената смъртност при делфините, причините за това и възможните мерки за защитата им.

Срещата се е провела в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.
Присъствали са представители на Министерството на земеделието и храните, представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, министерството на околната среда и водите, Института по рибни ресурси, Института по океанология, Националната асоциация "Българско Черноморие", рибарски сдружения, неправителствени организации и др.

Димитър Канариев от Националната асоциация "Българско черноморие" информира, че по време на дискусията участниците са обсъдили няколко теории, които биха могли да обяснят измирането на бозайниците.

Преди дни бяха намерени 108  мъртви делфина по българските плажове, 77 по Южното Черноморие и 31 по северното.

Сред вероятните посочени причини са били провежданите военни учения в морето и подводни сондажи за нефт и газ, биологични причини, свързани с болести, замърсяване с вредни агенти, незаконен риболов и заплитане в мрежите.

Канариев съобщи, че от Института по океанология са предложили да се създаде мобилна група за изследване на изхвърлените мъртви делфини, в която да вземат участие доказани независими специалисти.

Друго предложение е да бъде сформирана постоянна група, която да е съставена от широк кръг специалисти, които максимално бързо да установяват за в бъдеще причините за смъртност при делфините и да се препоръчат адекватни мерки, заяви Канариев.

По думите му, на срещата специалисти от Института по рибни ресурси са цитирали данни от предходни години, според които морето ежегодно изхвърляло мъртви делфини и това било нещо нормално.

Редица участници в срещата подкрепиха мнение, че пиковете на смъртност при делфините съвпадат с периодите на военните учения и може да има връзка между тях, добави Канариев.

Преди седмица от Министерствата на околната среда и водите и на земеделието  съобщиха, че ще бъде забранен риболовът на места, където има популации на делфини заради зачестилите сигнали за смърт на бозайниците. От рибарските сдружения са категорични, че това ще ги обрече на глад и ще съсипе целия отрасъл.

До края на седмицата се очаква регламент, който да позволи бърза реакция на различните институции при откриването на мъртви делфини по крайбрежието. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Свилен Костов на дискусията в Бургас, цитиран от БНР.

И трите вида делфини (морска свиня, обикновен делфин и афала), които обитават Черноморието, са защитени по "Натура 2000" и по Конвенцията за биоразнообразие.