Сградата и залите на двореца не са били обект на сериозна реконструкция от изграждането си през средата на 80-те години на миналия век.

Ремонтът ще включва въвеждане на енергоефективни мерки и строително-монтажни дейности по основната и тренировъчна зала на двореца. Прогнозната стойност е 4 млн. лв без ДДС.

До дни „Академика 2011“ ЕАД, под чиято шапка е Зимният дворец, ще обяви поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности.

Миналия месец министърът на спорта Красен Кралев съобщи пред парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, че графикът на ремонтните дейности е съгласуван с федерацията по кънки. Още през 2016 г. в предишния му мандат министърът беше категоричен, че ще бъдат намерени варианти за ремонт на най-голямото съоръжение за практикуване на зимни спортове в София.

В момента климатичната и отоплителна инсталация в Зимния дворец функционира неефективно и с огромни загуби на енергия. Покривната част не е топлоизолирана, има течове, разходите за нормално функциониране на спортния комплекс са огромни. За това в изпълнението на енергоефективни мерки се предвижда топлоизолация и ремонт на покрива, подмяна на дограмата, топлоизолация на външните стени и подмяна на осветлението с енергоефективно.

Системата за климатизация също ще бъде модернизирана, като се изгради нова с възможност за бързо и ефективно затопляне и охлаждане на залата. В рамките на ремонта ще бъдат обновени и съблекалните, фоайето и коридорите към основната и малката зала на Зимния дворец. След приключване на ремонта, освен по-добър и естетичен вид на цялото съоръжения, се очаква драстично да бъдат намалени разходите на електроенергия и топлоенергия.

През лятото на 2014 г. тогавашният спортен министър Евгения Раданова уволни шефовете на "Академика 2011", след като стана ясно, че ръководството на държавната фирма е одобрило поръчка за изпълнител на ремонта на Зимния дворец, възлизаща на близо 41 милиона лева, въпреки изричната забрана на Раданова да не се дава ход на процедурата по отваряне на офертите. 

Тогава спортният министър сезира главния прокурор Сотир Цацаров за конкурса и същевременно възложи на новото ръководство на дружеството да намери начин да спре процедурата, независимо че тя самата нямаше правомощия да го стори.