Решението на Гърция да свика референдум "затвори вратата за по-нататъшни преговори" с Атина, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум,, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ципрас насрочи за 5 юли референдум по исканията на чуждестранните кредитори за предоставяне на финансова помощ.

Той обяви, че въпросът по време на националното допитване ще бъде - приемате ли или отхвърляте условията на тройката – ЕК, ЕЦБ и МВФ?

Гръцкият премиер отхвърли техния "ултиматум" и постави на рисковано гласуване от народа споразумението с тях, което може да определи бъдещето на Гърция в Европа, предаде Ройтерс.

Гръцкият парламент се събира на извънредно заседание, за да утвърди произвеждането на референдума.

Това става след седмица на ожесточени преговори в Брюксел, където Ципрас отхвърли предложенията на кредиторите като "шантаж".

"Нашата отговорност е за бъдещето на страната ни. Тази отговорност ни задължава да отговорим на ултиматума чрез суверенната воля на гръцкия народ", посочи Ципрас в телевизионно обръщение към нацията в ранните часове на днешния ден.

Този призив е най-драматичният обрат в продължаващите вече дълго време преговори между Гърция и кредиторите й, поради които изпитващата силни финансови затруднения страна е на ръба на банкрута, а бъдещето й в еврозоната е под въпрос.

Ципрас заяви, че предложенията на кредиторите са в очевидно противоречие с европейските социални правила, както и с основни права, и че те ще задушат задъхващата се гръцка икономика.

Без финансовата помощ Гърция се очаква да изпадне в дефолт заради плащанията в размер на 1,6 милиарда евро, които трябва да бъдат направени във вторник към Международния валутен фонд.

Така страната ще се доближи още повече към това да бъде принудена да напусне еврозоната, което ще причини хаос в икономиката, както и на финансовите пазари.

Ципрас каза, че поради референдума ще поиска с няколко дни да бъде удължена досегашната спасителна програма, чийто срок изтича на 30 юни.

Анкета: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?