Това споразумение ще позволи на Гърция да избегне неплатежоспособност, като получи 7.2 милиарда евро.
 
"Всички ние се съгласихме, че трябва да се продължи работата между Гърция и институциите и че срещата на Еврогрупата в събота има решаващ характер, защото времето ни притиска", заяви германският канцлер Ангела Меркел в края на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Според мен тази среща в събота е от решаващо значение, защото ние сме изправени пред краен срок", заяви френският президент Франсоа Оланд.

В Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че европейските лидери разчитат на Еврогрупата "да приключи процеса в събота".

Държавните и правителствените ръководители от ЕС отказват да бъдат арбитър при напрегнатите преговори между Атина и кредиторите й (Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия) по реформите и бюджетните орязвания, искани от Гърция в замяна на деблокирането на заем от 7,2 милиарда евро.
 
Без споразумение - "Грекзит"

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната би било неизбежно, ако Атина и кредиторите й не постигнат споразумение през следващите пет дни. Това заяви тази сутрин германският еврокомисар, отговарящ за дигиталната икономика и информационното общество Гюнтер Йотингер в ефира на радио "Дойчландфунк".

"Ще направим всичко до 30 юни, така че гърците да покажат, че са подготвени за реформа", каза Йотингер.

"Не целим Грекзит, но той би бил неизбежен, ако не се намери решение през следващите пет дни", отбеляза германският еврокомисар, цитиран от Ройтерс.
 
Срещата на ЕС не прие никакви практически решения, евролидерите 7 часа дискутираха миграционната политика.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум и нейните членове - министрите на финансите от еврозоната, които проведоха серия разговори преди срещата на върха на ЕС, са констатирали, че между Гърция и кредиторите остават сериозни разногласия. Преговорите продължават на техническо равнище.

"Днес (вчера - б.р.) на заседанието на Еврогрупата (министрите на финансите от еврозоната) институциите ни предоставиха информация за последните предложения на Гърция, по редица положения от които остават сериозни разногласия. Еврогрупата вероятно отново ще бъде свикана в събота, 27 юни, за да направи заключения", гласи изявление на Дейселблум, разпространено в Брюксел.

По думите му кредиторите тепърва ще трябва да направят оценка на последните предложения от гръцкото правителство, които били получени прекалено късно вчера, буквално преди началото на заседанието.

"Междувременно вратата остава отворена за гръцките власти да приемат предложенията, представени от институциите", подчерта Дейселблум.

Премиерът на Ирландия Енда Кени изрази надежда, че споразумение между Гърция и кредиторите й може да бъде постигнато през предстоящия уикенд - 27 и 28 юни.

На 30 юни Гърция трябва да плати 1.6 млрд. евро на МВФ. Евентуалното споразумение с кредиторите трябва да бъде одобрено от гръцкия парламент. Това е условие то да получи подкрепа и от Германия и други страни. 
ИЗБРАНО