Днес той свика заседанието на съвета за икономически и социален растеж. Според Плевнелиев трябва да се търсят механизми за преструктуриране на икономиката, за създаване на нови и устойчиви работни места, които да бъдат съобразени с демографската картина на стария континент, предаде Дарик радио.

„Освен за растеж, трябва да говорим и за прогрес и за някои държави, които са в крайно затруднено положение. За да постигнат прогрес обаче, по-скоро ще трябва първо да падат, а не да растат, докато стигнат до стабилно ниво, на което след това да могат да надграждат, каза президентът.
Според него истината е, че в последните 20-30 години в Европа, благодарение на лесни пари, бързо раздадени кредити е създадено благосъстояние, изкривени са някои от секторите в икономиката.

Държавният глава посочи, че има неефективни или изкуствено създадени двигатели на растежа. Според него трябва да се създадaт работещи мерки за всяка една от държавите поотделно, да се създаде заетост и икономическа перспектива колкото може по-бързо. Президентът явно визираше държави от Южна Европа - Гърция, Испания, Италия и Португалия, които са в тежка икономическа и финансова криза.

Плевнелиев припомни, че страната ни е взела мерки през втората половина на 2009 година. „В началото на 2009 година паднахме с 5,5 процента и оттам нататък сме на дъното, като растем може би с 0,1, 0,5, 1 процент, но България е L (знак за устойчиво дъно след спад). Същевременно в Европа, за да избегнат рецесията и търсейки бързото възстановяване се изляха реки от нов дълг в последните четири години", каза Плевнелиев.