За първия старт на космодрума в Амурска област, в южната част на руския Далечен Изток, присъства президентът Владимир Путин.

Той е решил да остане на космодрума, докато се изясни положението с отлагането, съобщи Интерфакс, позовавайки се на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков.

„Президентът днес сутринта е пристигнал в Благовещенск и е отпътувал за космодрума Восточний, за да наблюдава изстрелването. Там той е бил подробно информиран за всички технологични особености, за режима на работа на автоматиката”, е казал Песков.

Той е добавил, че не е изключено Путин да остане цяло денонощие в района на космодрума. Президентът ще използва времето за проверки и съвещания по следващите етапи от развитието на космодрума и строителството на близкия град Циолковски.

За отложения полет ТАСС се позовава на съобщенията по уредбата на космодрума. „Да се върне стартовият комплекс в изходно състояние”, е казал дикторът, добавяйки, че всички ръководители се събират на съвещание.

Преди това държавна комисия е одобрила старта, насрочен за днес в 5.01 ч. московско време (сега съвпадащо с българското). Комисия е взела и решението за зареждане с компоненти на горивото.

Преди отмяната на пуска дикторът е обявил командата „Ключ на дренаж”. Според ТАСС това означава, че са оставали само две команди до самото излитане на ракетата „Союз-2.1а”.

„Изстрелването е отложено по технически причини. Командата за пуск беше прекъсната в последната минута пред старта”, е казал източник на агенцията.

Според него стартът ще се състои на резервната дата – 28 април (т.е. утре) в същия час.

Ракетата носител „Союз-2.1а” трябва да изведе в орбита три спътника – „Ломоносов”, „Аист-2Д” и SamSat-218.

Виж снимки >>

Шефът на „Роскосмос” Игор Комаров е заявил, че причината за отменянето на старта е локализирана и се работи по нейното отстраняване.

Друг представител на държавната космическа корпорация – Игор Буренков, е казал че автоматиката и системите за приемане на телеметрични данни на космодрума работят нормално. По неговите думи не е настъпила някаква извънредна ситуация. „Системата ни показа, че е по-добре да отложим пуска”, е добавил той.

Първоначално първото изстрелване на ракета от „Восточний” беше насрочено за декември 2015 г., припомня ТАСС.

Но заради изоставането на строителството от сроковете този старт е бил отложен по решение на Владимир Путин. Също Путин (и също като президент на Русия) е подписал на 6 ноември 2007 г. указа за строителството на новия космодрум, който заема в Амурска област около 700 квадратни километра. Административен център е град Циолковски.

Восточний е първият национален космодрум с гражданско предназначение в Русия и ще й осигури независим (т.е. от собствена територия) достъп до Космоса, отбелязва ТАСС.

Космодрумът е сочен от Путин като най-големият строителен проект в страната в момента, припомня АФП, според която стойността му е между 300 и 400 милиарда рубли (4 до 5,3 милиарда евро).

От 2012 г. около 10 000 работници са построили 115 км пътища в огромния рядко населен район, добавя агенцията. Построени са и 125 км жп линии и град с жилищни условия за 25 000 души.

Целта на Кремъл, според АФП, е да облекчи зависимостта на Русия от космодрума Байконур, за който тя плаща наем от 115 милиона долара годишно.

Но вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който наблюдава космическата и отбранителната промишленост, е казал, че Русия ще продължи да използва Байконур за пилотирани полети до 2023 г. А изстрелването на "Союз 2.1а", което беше предвидено за днес, ще бъде единственият старт от Восточний тази година.