У нас нито една обществена сграда в България не е обследвана за наличие на естествена радиация.  За първи път по поръчка на БНР експерти от Националния център по радиология и радиационна защита измериха излъчването на сградата на Народното събрание на площад "Батенберг" (бившият Партиен дом).

Ръководителят на лаборатория в Радио-биологичния център Кремена Иванова обясни, че нивото там е в рамките на естествените вариации.

"Ние сме дали заключението, че е в рамките на естествените вариации. Те наистина говорят, че сградата е направена от гранит. Гранитът, въпреки че има висока радиоактивност, няма пропускливост, което е много важно за излъчване на радон, а мощността на дозата гама-лъчение - в никакъв случай човек не престоява плътно до сградата", обясни Кремена Иванова.

Илия Тасев от Министерството на здравеопазването призна, че доколкото нямат   данни за състоянието на радиационната обстановка вътре в Народното събрание, не могат да дадат експертната оценка, като министерството не може да предизвика и проверка.

"Такава може да бъде извършена, но за целта трябва да бъде извършено проучване вътре в сградата, посочи Тасев.

Според главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, възможно е гранита да има по-висока концентрация на радионуклеиди, които дават някакво лъчение.

"Но то трябва да бъде много внимателно преценено, защото ние не изкарваме целия ден залепени за един гранит", допълни той.

Според него нормално е инициативата за проверка да е от този, който има притеснение.

През 2015-а и 2016-а година във всички 28 области в страната са поставени по сто детектора на област за наличието на радон в жилищните сгради. През следващата година се очаква публикуване на резултатите.