Пред Дарик той отчете като грешка предварителното условие на реформаторите лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов да не бъде министър-председател.

"Може би беше грешен ход и от моя страна и от други колеги, и от Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство", каза Кънев.

Той уточни, че министърът е функция на политиката и Реформаторският блок не би претендирал за министерство, ако няма промени.

"Да видим първо политиката, а после кои ще са министрите"
, повтори неколкократно той.

Лидерът на ДСБ изреди приоритетите на десния съюз, с които компромиси няма да се правят - на първо място реформа на правосъдната система с разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия и с пряк избор от гилдиите, засилване на ролята на Специализираната прокуратура да разследва и съдебната власт, включително главния прокурор, ясни процедури за избор на ключови фигури в системата, какъвто е главният съдебен инспектор.

Други приоритети са реформа в администрацията и гаранции за премахване на партийните назначения, а също и съществена промяна при обществените поръчки, при която финансиращият орган да е различен от организатора на поръчката.

Парламентарната група на Реформаторския блок ще подкрепи за председател на Народното събрание кандидатурата на най-голямата политическа сила ГЕРБ, каквато е традицията, каза Кънев.

ГЕРБ вече обяви, че ще номинира Цецка Цачева. Засега десните не са обмисляли кого да номинират за зам.- председател.

В същото време блокът дава заявка да оглави правната комисия и тази по вътрешна сигурност, както и има интерес към икономическата, за да се засили контролът над изпълнителната власт.

В отговор на въпрос Кънев посочи, че според реформаторите не трябва да се използват парите на българските данъкоплатци при решаването на казуса "КТБ".

Той изказа подозрение, че зад всяко решение, изказвано в България, стоят скрити интереси и затова препоръча за международна експертиза.

За "Южен поток" блокът ще иска обявяване на нова тръжна процедура за изпълнител и, ако проектът се осъществява, да става по европейските правила.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За "трика" в позицията на РБ, че няма да подкрепят кабинет с премиер Борисов

АНКЕТА: Да подкрепи ли РБ кабинет с премиер Борисов?