Оттам съветват да се предприемат конкретни действия за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, предаде БТА.

Част от мерките при големи горещини включват технически средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите. Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори, вентилатори, оборудване на климатизирани помещения за почивка, заявиха от ГИТ.

Работодателят може също да променя началния час на работното време и да намали продължителността на работния ден за определен период от време. Като допълнителна мярка е добре да бъдат осигурени хладка питейна вода и безалкохолни напитки на работещите. От особена важност да бъде осигурена възможност за физиологично възстановяване (стаи за отдих).

Работното облекло трябва да е подходящо - от памук, удобно и въздухопроницаемо, което улеснява свободното движение на въздуха и изпаряването на потта. Съществено значение има вида и качеството на използваните обувки, на защитните светофилтърни очила (при работа в среда с инфрачервени лъчи) и др., препоръчват от трудовата инспекция.

Продължителното излагане на високи температури може да доведе до топлинен стрес – топлинните обриви и припадането са първите симптоми на прекомерно топлинно натоварване. Ако не се предприемат мерки срещу топлинния стрес в ранните му стадии, той може да има сериозни ефекти върху организма, водещи до топлинни удари, топлинно изтощение и др., предупреждават от ГИД.

Заради необичайно високите температури от КНСБ призоваха работодателите да променят работният режим и работното време в интервала от 12.30 до 16.30 ч. и при необходимост да бъде преустановена работа на всички работни места, за които не може да се осигури нормална температура и има пряка опасност за живота и здравето на работещите, предаде БЛИЦ.
Зад искането си синдикалистите се позовават на текстове в Закона за безопасни и здравословни условия на труд. Синдикатът е поискал от ГИД да упражни строг контрол на всички работни места на открито и закрито, представляващи опасност за живота и здравето на хората на наемния труд.


Днес се очаква термометрите в страната да стигнат 35-40 градуса. Следващите два дни ще има леко заоблачаване и кракотрайни превалявания с гръмотевици, но от четвъртък отново ще настанат жеги. Едва в неделя се очаква малко захлаждане.


Седем души с топлинен удар
са потърсили помощ в спешното отделение на болницата "Д-р Георги Странски" в Плевен, съобщиха от здравното заведение. Случаите на пострадали от жегата са се увеличили вчера и днес. Трима пациенти са получили инсулт. Шестима са приети с ритъмни нарушения, още петима са били с остър коронарен синдром, предаде БТА.