В присъствието на директора на РИОСВ-Хасково Димитър Илиев експерти от екоинспекцията в 11,25 часа пломбираха двете командни помещения на цех "Агломерация" на оловния завод към ОЦК в Кърджали. На практика с това се прекратява производството на олово в първенеца на българската цветна металургия, предаде БТА.
В запачетания цех се преработва рудния концентрат и с него се извършва близо 90% от общото производство в оловния завод.

На изпълнителния директор на фирмата Славея Стоянова бе връчена и заповед за този акт от РИОСВ за несправяне с националните и европейски екологични стандарти за чистотата на атмосферния въздух над Кърджали и региона.  Принудителната мярка се въвежда и в съответствие с исканията на обществеността в града, която от години настоява за незабавни мерки от страна на държавата за преустановяване на замърсяването на въздуха.

"Въпреки че през последните 2 г. намалихме с 40% производството на олово, инсталацията за обезсеряване не успя да се справи с превишените норми на серни окиси и се стигна до този тъжен ден за колектива на ОЦК", заяви по-късно на пресконференция Славея Стоянова.
Тя съобщи, че днес премиерът Бойко Борисов и министърът на МОСВ Нона Караджова са се срещнали с мажоритарния собственик на ОЦК Валентин Захариев във връзка със спирането на оловния завод и реалната опасност 350 души да останат без работа. Постигната е била договорка, ако металургичното предприятие до един месец се справи с проблема с наднормените обгазявания със серен диоксид, то след този срок да продължи да работи. Ще направим всичко според възможностите си да отстраними този пропуск и да запазим работата на стотиците металурзи, обеща Славея Стоянова.

Вчера Валентин Захариев обяви, че ще бъде принуден да съкрати 350 работници.
Според металурзите, спирането на завода ще затвори рудниците и флотационната фабрика в Мадан, защото там се добива оловно-цинковата руда, използвана в Кърджали. Прогнозата на синдикатите е, че без работа ще останат над 1000 души в Родопите, предаде БНТ.

Някои от работниците смятат, че е по-добре да останат без работа, защото и без това не са получавали заплати от месеци. Други са категорични, че спирането на оловното производство ги обрича на глад и мизерия, предаде БНР.

В Кърджали беше създаден кризисен щаб, който да мисли как да бъде намерено ново препитание на съкратените. Първо те ще получават помощи от Бюрото по труда, а после могат да се включат в програми или пък да бъдат наети от други фирми. На този етап обаче големите предприятия в Кърджали не искат да наемат нови хора, защото не могат да им осигурят необходимата работа.