Законопроектът на Спас Панчев от Коалиция за България предвижда изключения от общата забрана в заведенията за хранене и развлечения, като до 70 кв. м се дава възможност на собственика да определи да се пуши или не.

В ресторантите с по-голяма площ се предвижда възможност за пушене в зала за пушачи с вентилационна система. В игралните зали, казината и заведенията с изцяло нощен режим на работа ще се допуска пушене без да се обособяват самостоятелни помещения.

В случай на нарушение са предвидени значително по-високи глоби от досегашните. 

Законопроектът не предвижда отмяна на забраната в административни сгради, детски заведения, училища, болници, закрити спортни площадки, интернет клубовете, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и други.

Проектът на Волен Сидеров пък предлага да се допуска пушене на следните места: залите за консумация в определени видове заведения – дискотеки, ресторанти, питейни заведения, бистра, кафенета, кафе-аперитиви и барове; обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата.

Когато залата за консумация е с площ по-малка от 70 кв. м, собственикът ще има право да избере дали в цялото заведение няма да се допуска пушене, или ще се допуска без обособяване на самостоятелни помещения – с ясно обозначаване.

Д-р Джафер коментира пред БНР, че ситуацията в НС ще е сложна, тъй като в здравната комисия, където има много лекари, нещата са били предвидими, но в залата не е така. Комисията отхвърли предложението за отмяна на забраната.

Тя заяви, че в групата на ДПС ще гласуват по съвест. Според нея в левицата ще има група от около 10 депутати, които няма да подкрепят предложението на колегите си. 

"Аз се надявам на мобилизация на колегите, които не подкрепят либерализацията, защото това е връщане назад", коментира Джафер.

Лекарите: Пушенето убива работещите в заведения

Д-р София Ангелова - председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, пък подчерта, че около 3000 българи заболяват годишно от рак на белия дроб. И добави:

"Според Конституцията всеки гражданин има право на безопасни и здравословни условия на труд. Ресторантите и заведенията са работно място на много млади хора с бронхиална астма, които пълнят пулмологичните кабинети", коментира тя.

Ангелова добави, че граничи с безумието депутат да заявява, че ще бързат да гласуват закона, за да може да се пуши по Коледа. 

Обсъждането в парламента се предава пряко по БНР и БНТ.

АНКЕТА: Да отпадне ли пълната забрана за пушене на закрито?