Това се случва, след като главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов с предложение да прецени нужна ли е проверка. Мотивът беше, че съдийката, която оглавява състава, пуснал срещу 10 000 лева Чоков, е била в отпуска по време на разпределението на делото, което е против правилата.

Панов отговори, че е "за" изясняване на тези обстоятелства и поиска ясен алгоритъм, по който това да става. Той обаче заяви, че би повярвал в институционалната загриженост на главния прокурор, ако не научил за писмото му от медии, още преди да е стигнало до него.

Случаят беше обсъждан от ВСС, но досега не беше предприето нищо. Днес обаче беше съобщено, че главният инспектор в Инспектората Теодора Точкова е разпоредила проверка, след като се е самосезирала по повод статия във в. „24 часа” от 14 февруари със заглавие „Скандал след пускането на Ценко Чоков от ареста” и публикации в други медии по същата тема.

В изпълнение на заповедта й, проверяващият екип изиска от председателя на Апелативния специализиран наказателен съд справка за брой състави, разглеждащи дела за мярка за неотклонение през проверявания период и копие от заповедите за случайно разпределение на делата за мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” от 1 януари 2016 до 1 март 2017 г.

Поискани са и копия от жалбите и протести по мярката за неотклонение на Ценко Чоков и сина му Мартин Чоков, който пък беше пуснат под домашен арест, от материалите за тяхното разпределение и от постановените съдебни актове.

Проверката ще направи и справка за всички подробности - кой е съдията докладчик, на кои дати е правено разпределеното, резултата от делото и т.н.

Проверката трябва да приключи до 18 април.

Междувременно днес в Специализирания наказателен съд трябваше да започне делото срещу Чокови баща и син и още шестима души. Съдът обаче не даде ход, защото не всички подсъдими са се запознали с материалите - общо 38 тома.

Кметът на Галиче е с пет обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи.
Мартин Чоков е обвинен като участник в бандата, лихварство, отвличане и побой, принуда и за заплаха със смърт.