Преди десетина дни скандалният кмет на врачанското село Галиче беше пуснат от ареста под парична гаранция от 10 000 лева, с мотив - влошеното му здравословно състояние. Това стана с решение на състав на Апелативния специализиран съд, с председател Даниела Росенова.

Оказа се обаче, че докато тя е била избирана чрез системата за случайно разпределение на делата, тя е била в отпуска, което не би трябвало да се допуска.

Именно заради това главният прокурор Сотир Цацаров реагира и призова с писмо Лозанов да прецени дали не е нужна проверка на начина, по който е избран съдебният състав.

Днес Панов се обяви за изясняване на фактите по случая. По повод призива на Цацаров обаче той каза, цитиран от БТА:

"Бих повярвал в институционалната загриженост на главния прокурор, ако не бях научил за писмото, което той е подготвил, от някои медии, още преди то да е постъпило във ВКС".

По думите му е важно да има ясен алгоритъм как се разпределят делата, за което ще говори със съдии от спецапелативния съд.

Панов уточни, че е започнал разговори по темата с председателя му. Самата Даниела Росенова обяснила, че разпределението било направено от неин заместник, докато тя била в отпуск.

Случаят беше обсъден и на миналото заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, пред която Росенова трябваше да даде обяснения. Тя каза, че делото е постъпило, когато е била в отпуск, но е разпределено на неин колега, а чак когато се върнала на работа, влязла в съдебния състава.

Ценко Чоков е обвинен като лидер на организирана престъпна група за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. Заедно с него обвинение има и един от синовете му - Мартин Чоков, който пък беше пуснат под домашен арест.

След излизането на кмета на свобода, част от жителите на Галиче обявиха, че са притеснени и възмутени от решението на съда, и смятат, че "едни съдии и един лекар са взели пари" за това.