Единият сигнал е свързан с фирми, в които имат участие нейни роднини, а другият - за разпределение на дела, в които е участвал нейният син (адвокат), каза депутатът от ГЕРБ Емил Радев, цитиран от БНТ.

Гугушева заяви, че няма основания да се притеснява, но иска всички обстоятелства да се изяснят. Вчера тя е депозирала в Народното събрание отговор на всички въпроси, поставени в сигнала, свързан с имотното й състояние, съобщи БТА.
По думите на Гугушева, няма нищо вярно в този сигнал. Прокурорката подчерта, че нейният отговор не е бил изнесен на електронната страница на Народното събрание.
"Аз съм магистрат, всичко, което съм притежавала в продължение на годините, съм декларирала. Нямам основание да се тревожа. Но това е моят орган, за мен той е важен - Комисията към ВСС. За мен е важно да се извърши проверка на всичко това, което се тиражира в медиите", обясни Гугушева, цитирана от БГНЕС.

СДС няма да оттегли подкрепата си за Галя Гугушева. "Нашият кандидат за член на Конституционния съд е публична личност и заради работата си в Апелативната специализирана прокуратура е проверявана всяка година", каза пред БТВ председателят на СДС Емил Кабаиванов пред bTV. В сигнала става дума за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството на Гугушева. Писмото, към което са приложени множество документи, е подписано от пловдивския адвокат и преподавател в СУ и УНСС Петър Ванев.

Парламентът трябва да прекрати процедурата по избор на конституционен съдия, а комисията за борба с корупцията към ВСС да изиска от НАП, от финансовото разузнаване към ДАНС и от Комисията по финансов надзор цялата информация за дейността на фамилия Гугушеви. Това заяви днес адвокатът в официална позиция.

В нея той добавя: "Направих си труда в рамките на няколко часа да подготвя елементарен правен анализ по данни на публичните регистри за имотното и финансово състояние на прокурора от Специализираната апелативна прокуратура и кандидат за конституционен съдия и най-близките й роднини, и установих, че фамилия Гугушеви посредством редица търговски дружества осъществява спекулативни имотни сделки и финансови трансфери с неясен произход към и извън България. По никакъв повод не бих искал да набеждавам г-жа Гугушева, но като гражданин и практикуващ юрист съм силно озадачен как магистрат от такъв висок ранг, заедно със синове, майка и съпруг, реализират, предимно с офшорни фирми, финансови операции и сделки с недвижими имоти, възлизащи на десетки милиони".

Той подчертава, че подал сигнала с подписа си, а не анонимно, за да има информиран избор и за да не се оправдават депутатите , че не са знаели за кого гласуват, както стана със съдия Венета Марковска.
"Ако наистина сме правова държава, би следвало парламентът да прекрати процедурата по избор на конституционен съдия", добавя Ванев. 

Междувременно председателят на правната комисия Искра Фидосова коментира, че към първия сигнал има папка с документи, които са били раздадени на членовете на комисията срещу подпис. Към втория сигнал няма документи, предаде "Фокус".

Фисдосова съобщи, че е изпратила писма до ВСС, Инспектората към него и до Агенцията по вписванията във връзка със сигналите за Гугушева, предаде „Фокус”. Депутатката от ГЕРБ е поискала да се предостави цялата информация, която имат за магистратката по тези сигнали, а и ако разполагат с друга информация по други сигнали.
НАП са се самосезирали по случая, може би и дотам трябва да изпратя писмо днес с искане да бъдем уведомени какви са резултатите от проверката”, заяви Фидосова.
Сигналите са пратени и до самата Гугушева с искане по нейна преценка към писмения отговор да изпрати и съответните документи.

С толкова проверки ще вземете да откажете тази жена”, коментира депутатът от БСП Михаил Миков.

Галя Гугушева ще бъде изслушана в Парламентарната комисия по правни въпроси следващата сряда – 12 декември, от 15.00 часа.

Още от сигнала на адвокат Ванев

Един от синовете на Галя Гугушева - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони във фирми и финансови структури.
Акцент в сигнала е компанията "Лигъл партнърс" ЕООД, която прокурорката нарече "семейна инвестиционна фирма", тъй като е собственост на майка й Тотка Ахчийска, пише в. "Сега". В началото тя е неин собственик с капитал 5000 лв., но в последствие, според Ванев, Гугушев увеличава капитала на дружеството на 1.9 млн. лв. В сигнала се посочва, че веднага след това фирмата придобива значителен брой имоти в София, Банкя и Разлог.
Според сигнала не е ясно какъв е произходът на средствата на "Лигъл партнърс". Ванев твърди, че лично Гугушев е превел тези средства по сметките на фирмата през 2009 и 2010 г.