Лично лидерът на партията Емил Кабаиванов пое отговорността за избора на Гугушева, която сега е зам.-ръководител на Специализираната апелативна прокуратура.
Кандидатурата й обаче беше внесена в парламента от трима независими депутати, които декларираха принадлежност към СДС. Това стана, след като народните избраници от партията отказаха да го направят и дори трима от тях бяха изключени.

„Никога не съм се срещала с премиера на Република България, както и с депутатите от парламентарната група. Номинацията беше внесена от трима независими депутати и по този начин още веднъж се гарантира политическата независимост на моята кандидатура. Смятам, че съм достойна номинация за член на Конституционния съд и ще положа всички усилия да убедя и народните представители в моите качества по време на изслушването”, каза Гугушева.

„Не се познавах с г-н Кабаиванов до момента, когато получих поканата за тази номинация. Той е търсил професионална кандидатура на експерт с висок морал и спазване на етичните норми, доказал се в професионален план, и така е стигнал до мен. Бих казала, че когато г-н Кабаиванов е получил мандат от премиера да излъчи достойна кандидатура, е нормално и изключително важно да защити гласуваното доверие и да даде реален шанс да излезе държавата от тази създала се институционална криза”, каза още Гугушева.

Към момента аз и моят съпруг нямаме никакви задължения към банки, юридически или физически лица, както и към данъчните власти, обяви още тя по повод съмненията около имотното й състояние - миналата седмица медии съобщиха за дарения на жилища и големи суми, които е поличила.
„Като прокурор съм задължена да декларирам всички доходи и собственост – мои и на съпруга ми, в декларацията си пред Сметната палата. Там всичко е прозрачно и няма как да бъде скрито. Имах ипотечен банков кредит, изтеглен през 2005 година, за сумата от 30 000 евро, с който закупих апартамент със съдлъжници моя съпруг и по-големия ми син, за когото беше предназначено жилището", уточни прокурорката.

"Намирам за нормално, както за мен, така и за всяко българско семейство, да подпомогне децата си в момент, когато все още не са стъпили здраво на краката си. Този заем в края на месец август 2006 година е напълно погасен със заем от 28 200 евро, изтеглен от фирмата „Лигъл Партнърс” ЕООД - това е семейна инвестиционна компания. След известно време по-големият ми син със собствени средства погаси този заем, като собственик на апартамента, който закупихме с този заем за него", каза още кандидатката за КС.

Поради същата причина и след приключване с горните ангажименти, година по-късно тя изтеглила и друг заем от „Лигъл Партнерс” ЕООД на обща стойност от 105 000 евро - за закупуване, довършване и обзавеждане на жилище за по-малкия ми син.
"Изтегленият заем от семейната инвестиционна компания бе оформен с план за погасяване – главница и лихва, която ежемесечно внасях по банков път до месец март 2011 година, когато синът ми адвокат Стефан Гугушев като физическо лице ми дари 95 000 евро, с която сума и този заем към „Лигъл Партнърс” ЕООД беше погасен. Сами разбирате, че сумата посочена от медиите не е вярна, защото сборът е 133 000 евро за всички заеми за цели шест години, които към днешна дата са напълно погасени и са платени всички данъци и такси към тях”, добави Галя Гугушева.

Нейната кандидатура остана единствена, след като в петък изтече последният срок за внасяне в парламента. В същото време от РЗС, които бяха декларирали готовност за своя номинация, разпространиха съобщение, че ще го направят единствено при откриването на нова процедура.
"Процедурата по номиниране на кандидати е тотално опорочена и създава предпоставки за дискредитиране на КС. Считаме, че кандидатурата на СДС е неадекватна, натоварена е с множество въпроси от корупционно естество и трябва да бъде оттеглена. Нашият кандидат не е тайна - това е проф. д-р Валентина Попова, преподавател в Софийския университет", обявиха от партията на Яне Янев, който неотдавна влезе в коалиция с варненския аптечен бос Веселин Марешки.

От ГЕРБ все още не са потвърдили, че ще подкрепят Галя Гугушева, въпреки заявеното от премиера Бойко Борисов, че ще застанат зад кандидатура на СДС.

От Синята коалиция вече обявиха, че няма да участват в гласуването.
Днес и от парламентарната група на Коалиция за България заявиха, че няма да се включат в дебата за кандидатура на Гугушева.