Парламентът забрани къмпингуването и паркирането на крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 метра (зона "А"). Това стана след приемането на второ четене със 106 гласа "За" на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Точното определение на Зона "А":
Зоната обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове. 

Първоначалното предложение беше да се забрани и нощуването на плажовете, но след среща с протестиращи пред парламента граждани и възражение от страна на някои депутати това отпадна от окончателния текст.

ГЕРБ подкрепи с най-голям брой гласове отпадането на забраната за пренощуване на плажовете, похвалиха се от партията.

До месец ще внесем предложение за облекчен режим за създаване на къмпинги в България и за къмпингуване, заяви председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски (РБ) на среща в Народното събрание с природозащитници, протестиращи срещу промените в закона.

Той беше категоричен, че дивото къмпингуване директно нарушава закона за държавната собственост и призова да се спазват европейските изисквания.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че дюните и плажовете не се опазват, когато върху тях се паркира, има безразборно опънати палатки, къмпинги и тонове боклуци.

Не можем да разрешим дивото къмпингуване върху изключителна държавна собственост и без да се опазва природата, заяви тя.

Във всички европейски държави, които са наш пример, е забранено дивото къмпингуване, отбеляза Ангелкова.

Няма по-чисти плажове от "Корал","Иракли" и "Карадере", възразиха в отговор протестиращите и посочиха, че организират почистването и извозването на боклуците след къмпингуване, а автомобилите им стоят на паркинг, докато спят на плажа.

Забрана за стопанска дейност в "диви" плажове

С промените в закона депутатите въведоха понятието "морски плаж за природосъобразен туризъм". Такива ще са плажовете "Иракли", "Бяла - Карадере" и "Корал".

С оглед на естествените природни дадености е необходимо те да бъдат съхранени чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите.

Затова върху тяхната територия няма да се извършва стопанска и спортно-развлекателна дейност, забранява се разполагането и на заведения за бързо обслужване там.

"За" текста гласуваха 100 народни представители, "против“ нямаше, а трима се въздържаха.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?

АНКЕТА: Одобрявате ли къмпингуването на нерегламентирани места?