Убеден съм, че втори лифт на Банско трябва да има. Маса спортисти ме натискат, защо се съобразявам с еколозите на Банско. Такъв конфликт за втори лифт се разрази и поляризира цялото обществено мнение. Да седнат и да се разберат така, че да е защитена природата и да не пречат на туризма, каза Бойко Борисов. 

„Там целият концесионен договор е под натиск, явно има нещо нередно. Излизат най-елитни спортисти, които протестират, защото няма ли втори лифт пречим на туризма. От друга страна излизат хора, които много уважавам, като Тома Белев. Аз съм убеден, че ако седнат и изчистят от себе си личното и този негативизъм, не може да не намерят решение", допълни премиерът.

По отношение на забраната за къмпингуване Борисов посочи:

„Видях много снимки на протестиращите, на които се вижда как си чистят. Тук, заради някои зрънца, се налага една забрана за всички. Ни най-малко не съм против тях, напротив, солидарен съм".

Той посочи, че дълго време е обсъждан вариант, който да задоволи кметовете на морските общини и останалата част от обществото.

„Аз не виждам лошо да се преспи на плажа. Не виждам лошо и не съм против, но има орган – парламент, който трябва да реши това. Аз не мога да кажа от мое име”, коментира още премиерът.

Във връзка с протестите против забраната, министър-председателят посочи, че неговата препоръка е, вместо с протести да седнат в парламента, да направят един дебат с кметовете и да си стиснат ръцете за едно добре решение. Тези непрекъснати конфликти нищо добро не дават за държавата.

"Цветанов ми е свидетел, че му казах: "Направете само да си чистят, след като къмпингуват. Това да бъде задължително. Седнете, срещнете си и го направете. Той ми каза, че Зеленогорски и другите настояват това да се приеме, както и част от кметовете, които са по морето", обясни премиерът.

Премиерът Бойко Борисов е против задължителното гласуване

Не случайно казах за задължителното гласуване, че съм изконно против, но нашата парламентарна група подкрепя патриотите, така както те, когато поискаме ние, са длъжни да ни подкрепят, отбеляза Борисов.