Според украинския сайт UAinfo, сънародниците ни протестират срещу действията на украинските националисти, нападнали и залели със зелена боя градския съветник от български произход Василий Кащи на 18 май.

Протестите са и срещу други прояви на радикалите срещу българската община, както и срещу поругаването на българските паметници там.

Според сънародниците ни, управляващите в Украйна и лично президентът Порошенко са виновни заради насърчаването на ултранационалистите в действията им срещу българската община там.

Протестиращите носеха плакати с искания за импийчмънт на Порошенко, заради нарушаване на чл. 10 от конституцията на Украйна.

Те носеха и други плакати с надписи: "Порошенко, прибери си радикалите" и "Не пипай българите".

Президентът на асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе се обърна към правоохранителните органи с настояване за разследване на побоя над депутата и наказание на виновните.

Пред митингуващите е говорил и самият пострадал депутат в градското събрание, според когото в момента му е направена операция и има временна загуба на зрението.

Същевременно Олег Соски, съветник на бившия президент Леонид Кучма, нарече българите там "глупаци" и посочи опасността от сепаратизъм сред тях.

"Да вземат Кисе, да го депортират в България или където и да е и с това да се приключва с дейността му", заяви Соски.