Протестиращите скандираха „Не на шистовия газ”, „Парламентаристи, забранете фракинга на шисти”, „Министри - лобисти, спрете фракинга на шисти”, визирайки Нона Караджова и Трайчо Трайков, и вдигнаха плакати „Защо подписа, Бойко, на инат?” и „Не ни ГАЗете водата”, предаде "Фокус".
След като в края на септември премиерът Бойко Борисов се ядоса на протестиращи срещу шистовия газ в Добрич и заяви, че ако продължават да го дразнят, ще подпише на инат, се отметна и поиска информация как в Европа се добива шистов газ.

"Искаме незабавно мораториум срещу тази технология – хидравлично разбиване. Искаме прекратяване на договорите за проучване и за добив. И най-важното – законова забрана за тази технология, която е вредна и опасна", обясни пред БНР Ангел Славчев, които е от организаторите на протеста.
По думите му българското законодателство е прекалено остаряло и разглежда добива на газ и на нефт като едно цяло - никъде не е включена думичката „шистов газ”, както и технология за добиване.

"Шистовият газ също е природен газ. Той се намира по-дълбоко в едни скални образувания, но начинът му на извличане е пагубен за природата", обясни Славчев.

"Единственото чисто нещо, което ни остана е природата ни. Цяла Добруджа, цялото ни Северно Черноморие и цялото ни Лудогорие пие, мие се, полива от тази вода, която е под опасност", каза и протестиращата Мариана Христова.

Протестиращите еколози и граждани алармираха, че има камион с радиоактивни вещества, който днес е преминал границата с Румъния и вероятно е предназначен за село Рогозина, където има сонда.
В Добричка област няма проучване за добив на шистов газ, каза за bTV областният управител Желязко Желязков. По думите му в района на генерал- тошевското село Рогозина се прави проучване за конвенционален газ. Собственик на концесията за проучване и добив на газ и нефт е чешката фирма "Русгеоком Бг" АД.
Утре в областната администрация на Варна ще има среща на областните управители на Добрич, Шумен, Разград и Силистра по въпроса "изследване и проучване на природен газ", съобщи Желязков.

Екоактивисти отдавна протестират срещу добива на шистов газ у нас. "ЕК трябва да бъде сезирана, че правителството дава разрешение на „Шеврон” за проучвания за шистов газ край Нови Пазар без предварителна екологична оценка (ОВОС).

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза пред bTV, че ще има проучвания за шистовия газ веднага след като "Шеврон" представи работната си програма, както и след екологичната оценка и оценката за водните ресурси.
"След тези оценки ще може да се започне с проучванията. Никоя компания не е луда да инвестира в производството на нещо, което не може да продава, така че добивът в България ще е на конкурентна цена", каза той.

По думите му, тиражираната история с горящата вода от чешмите като дозателство за вредата от сондирането, е от "филм, който е доказан фалшификат" (филмът Gasland - б.р.)
"Сцената във филма е доказано, че се дължи на нелегален воден сондаж през въглищни пластове. Това няма нищо общо с добив на шистов газ", обясни Трайков.

"Нямам противоречие с протестиращите, защото те искат да сме сигурни, че това, което правим е безопасно, това е гарантирано в процедурите по издаване на разрешение. Когато се крещи, когато няма диалог, е трудно да се чуе разумният глас", категоричен бе Трайков.

По-късно обаче министърът не изключи мотивацията да е различна от искрената загриженост за природата. Аз съм убеден обаче, че има и такива хора, които излизат с искрени и чисти помисли и тези хора са нашите адресати на обяснителната кампания и диалога, каза той, цитиран от БТА.

Изпратена е молба до ЕК за тълкуване дали дейностите за проучването на шистов газ също могат да се подложат на ОВОС. Силно се надявам, че до края на месеца ще получим положителен отговор, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова след заседанието на кабинета.