Пред столичната съдебна палата десетки униформени се събраха в 8:30 часа и заявиха, че очакват увеличение на заплатите си поредна година, без това да се случва. Те пуснаха балони, които по думите им символизират празните обещания на държавата.

Вижте снимки >>

Протестът им продължи близо 30 минути, след което служителите отидоха на работа.

Това е втори протест за тази седмица, защото не са удовлетворени исканията им за увеличение на заплатите.

До протестите се стигна, след като от Министерството на правосъдието не изпълниха всичките искания на надзирателите. Основното е за 20% увеличение на възнагражденията. Досега те са получили само 5% увеличение.

"С Министерството на правосъдието водим преговори от 6 месеца и то е на мнение, че нашите искания са справедливи, навременни, адекватни и законни. 15 дни, след като е изпратено писмо до Министерството на финансите, дали ще бъдат изпълнени нашите искания, отговор на това писмо няма, което показва отношението към сектор "Сигурност", коментира Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите пред БНТ.

Те не са доволни от 5-процентното увеличение и искат изравняване със заплатите в МВР, на които бяха обещани още 100 млн. за заплати.

"Символът на балоните, които пуснахме, беше изпълнение на едни празни обещания, тъй като 6 месеца се дават едни обещания, каквото в сектор Сигурност, това и при вас и ние го видяхме, празните обещания литнаха в небето", каза Красимир Бекяров от синдикат "Охрана".

Протестиращите искат и увеличаване на щатните бройки.

"Ние не можем да поемем всички съдебни сгради, които по закон би следвало да охраняваме. Много сгради се охраняват и от по един служител. Това е и на база на това, че непрекъснато се откриват съдебни зали. Само за последните няколко месеца се пое охраната на новия районен съд, сградата на стария си остана", каза още Бекяров.

Успоредна с колегите им в София надзирателите и съдебните охранители от Враца също изразиха недоволството си. Те излязоха на „открито събрание“ пред съдебната палата във Враца. По този начин те наричат протеста си срещу ниските заплати.

"В понеделник бяхме пред затвора, сега сме пред съда. На 10 февруари в София синдикатът ще решава кога да е националният протест,“ каза Иван Тошев от синдикалната организация в затвора.

"Нашето недоволство е свързано с това, че заплатите ни отговарят на труда, който полагаме. А нашите служители нямат право да работят и на друго място, освен преподавателско,“ каза и Георги Тошев от областно звено "Охрана".

Той даде пример с увеличението от 5% на заплатите в сектора, равняващо се на 30 лева, и увеличението на минималната работна заплата, което е със 70 лева.

"Не се интересуваме колко получават в МВР, а си гледаме нашите заплати, които са ниски. Средното месечно възнаграждение в сектора е 730 лева“, каза още Тошев. За да не пречат на работата и на съда, и на затвора, „откритото събрание“ се проведе пред храма на Темида между 7.30 и 8.30 часа.

Днес протести през деня ще има в още 20 града. Сутринта десетки се събраха пред съдебната палата в Хасково.

На обяд надзиратели и съдебни охранители излизат в Благоевград, Сливен,  Плевен, Видин, а след 17 часа протести ще има във Варна, Бургас, Пловдив, Кюстендил, Стара Загора, В. Търново.

Служителите на затворите и съдебната охрана са категорични, че ще протестират до пълно изпълнение на техните искания.