На 15 юни т.г. 8 души загинаха, а 10 бяха ранени, след като автобусът, пътуващ по линията София - Бургас, се преобърна в движение на магистрала "Тракия" и се самозапали. 50 дни по-късно в пловдивска болница почина и деветата жертва на катастрофата - 46-годишната Албена Самуилова.

След шестмесечно разследване и направените автотехническа и металоскопна експертизи прокуратурата повдигна обвинения срещу шофьора Светослав Димитров, собственика и управител на бургаската фирма „Ентуртранс” Ениз Ченгел и ръководителя на група "Транспорт" във фирмата Николай Точев, който отговаря за техническото състояние на автобусите.

43-годишният шофьор бе арестуван, но по-късно бе пуснат под парична гаранция от 1000 лева. Сега той е привлечен към наказателна отговорност за това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смърт на повече от едно лице – 9 лица и телесни повреди на повече от едно лице – 11 лица, като деянието представлява особено тежък случай. Ако бъде признат за виновен Димитров може да получи между 5 и 15 години затвор.

Ениз Ченгел и Николай Точев са обвинени в немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъла на Закона за автомобилните превози, както и за причинени телесни повреди на 11 души.
Според държавното обвинение те не са извършили проверка на техническото състояние на автобуса преди излизането от гаража, а също така не е бил организиран задължителният предпътен медицински преглед на водачите, включващ общото им здравословно състояние, съобщи БТА.
Деянията представляват особено тежък случай, пишат пловдивските окръжни прокурори.