Причината е, че не е установено извършено престъпление от общ характер, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

След като беше отстранен от поста, Костов обяви, че служебният вътрешен министър Пламен Узунов и дори премиерът Огнян Герджиков са го притискали да подаде оставка. Дори бил заплашен, че ако не го направи, бивши служители ще свидетелстват, че той ги е карал да напуснат. Наистина такива жалби бяха подадени и от МВР обявиха, че това е причината да го освободят от поста.

Георги Костов пък внесе два сигнала в прокуратурата, която започна проверка дали е имало изнудване, принуда и злоупотреба със служебно положение спрямо него.

Днес обаче беше обявено, че няма данни за такива, след като са снети писмени обяснения както от самия Костов, така и от министър Узунов, от началника на Дирекция „Вътрешна сигурност“ и от шефа на Дирекция “Инспекторат“ в МВР.

„Не са осъществени от субективна и обективна страна и признаците на престъпление, а именно „който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лв", мотивират се от прокуратурата.

В съобщението се допълва:

"Доколкото Костов не е бил принуден да напусне, а е бил освободен, като решението е съвместно между изпълнителната власт и президента, в изискуемата от закона форма, без да обсъждаме дали това решение е правилно или не, доколкото законът не дава възможност на прокуратурата да прави преценка относно целесъобразност, не са осъществени признаците, които да са мотивирали министъра или друго лице да го „принуждава“ да напусне".

Според магистратите дали изнесеното в сигналите за твърдени нарушения от страна на г-н Костов съответства на истината или не, дали тези сигнали съществуват или не, няма отношение към описаното по-горе деяние, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването на Костов.

"Има отношение и относно това действително ли е налице хипотезата на чл. 36 ал. 6 т. 6 ЗМВР или извършил ли е г-н Костов действия, които накърняват престижа на министерството. Тази преценка обаче следва да бъде направена от компетентния съд, както относно допустимост, така и относно основателност“, пише още в постановлението на прокурора.