На 9 април Районна прокуратура в Етрополе се е самосезирала по повод репортаж, излъчен на 7 април 2013 г. по Нова телевизия, обясняват от прокуратурата. Образувана е преписка, по която е възложена проверка по Закона за съдебната власт, с оглед данни за престъпление против избирателните права на гражданите.

Прокуратурата аргументира проверката си с необходимостта да се установи "има ли организиране, предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване упражняването на избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция".

От журналистическото разследване ставаше ясно, че в хотела на Димитров е имало инструктаж с участието на представител на ГЕРБ и доскорошния шеф на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето.
Лектор обяснява как трябва да се намерят 30 000 застъпници за партията “Орлов мост”, чието лице е Христо Стоичков.
Според източници, присъствали на срещата, са обещавани и пари – по една минимална заплата за застъпници, плюс 30 лева в деня на изборите за гласоподавателите и застъпниците, пишат Медиапул и OffNews.

Заснети със скрита камера кадри от инструктажа показват как лектор обяснява на събралите си, че "няма човек, който да не може да закара 10 човека да гласуват - такъв човек аз не познавам, дали ще го черпи, дали ще го пои".

Ден, след като материалът бе излъчен, Емил Димитров обяви, че е заминал за страна от Европа, където ще разкрие пред нотариус "всичко, което знае" като "застраховка живот". Той обяви, че се страхува да не се случи нещо на децата му, вероятно визирайки отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо.

Димитров не се кандидатира отново за депутат на ГЕРБ. След няколкомесечна проверка той бе уличен в конфликт на интереси заради внесени от него промени в Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.
Димитров обвини зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и бившата шефка на правната комисия в парламента Искра Фидосова в интриги.