Белият дом съобщи, че САЩ разполагат американската система за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея като част от стъпките си за засилване на нейната способност да се защитава срещу севернокорейските балистични ракети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Северна Корея изстреля четири балистични ракети по-рано в понеделник. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър определи това като провокативно поведение и каза, че САЩ застават зад съюзниците си срещу тази заплаха.

По повод ракетните изпитания ООН изрази съжаление, че Северна Корея нарушава системно резолюциите на Съвета за сигурност и призова Пхенян да избягва нови провокации, предаде Франс прес, като цитира Фархан Хак, говорител на ООН.

Същевременно Северна Корея предупреди, че американо-южнокорейските военни учения тласкат Корейския полуостров и Североизточна Азия към ядрена катастрофа, предаде Асошиейтед прес.

Постоянният представител на Пхенян в ООН Джа Сон-нам заяви в писмо, адресирано до Съвета за сигурност, че съвместните военни учения, започнали на 1 март са "най-неприкритите ядрени маневри" и че те могат да възпламенят истинска война.

"Следователно ситуацията на Корейския полуостров отново се придвижва към ръба на ядрена война", се казва в писмото на постоянния представител.

Той призова Съветът за сигурност да обсъди американо-южнокорейските учения и обвини администрацията на Тръмп в "крайна" антисевернокорейска политика.